vrijdag 16 maart 2018

Dvd: Aparajito

Aparajito (India, 1956): 106 minuten: Zwartwit: Regisseur Satyajit Ray

Aparajito Poster"Aparajito" is het vervolg op "Pather Panchali", de debuutfilm van Satyajit Ray.

In "Pather Panchali" hebben we gezien hoe een gezinnetje in een klein dorpje in Bengalen de eindjes aan elkaar knoopte. De dochter Dunya is overleden.

Nu zijn vader, moeder en zoontje Apu naar de grote stad vertrokken, naar Benares (tegenwoordig Varanasi geheten), dat aan de rivier de Ganges ligt. De Ganges is voor de Indiërs een heilige rivier.

De vader verdient hun dagelijkse kost met het uitvoeren van gebeden. Apu vraagt of hij naar school mag, is heel ijverig en wordt de tweede van zijn klas. Aan het eind van de film gaat Apu in Calcutta studeren. Zijn moeder heeft haar leven opgeofferd voor hem en komt te overlijden.

"Aparajito" is opnieuw een prachtige film, al vond ik dit tweede deel iets minder indrukwekkend dan zijn debuut. Mooie beelden van het leven in een grote Indiase stad.

   

2 opmerkingen:

 1. Ha die Erik.
  Leuk dat je de blogs weer oppakt.
  Ik lees zelf niet zodanig, dat ik met goed fatsoen, inhoudelijk kan reageren. T is uitnodigend, om.te kijken&lezen. In dectecente post vond ik je verslagjes over je dagelijks,leven lezenswaardig. Ben benieuwd of ik er ooit nog es in kom. Take care. Groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanne, dank voor je reactie. Ik hoop je binnenkort weer te zien. Groetjes, Erik

   Verwijderen