zondag 18 maart 2018

Dvd: De ongelooflijke avonturen van Wallace & Gromit

Wallace & Gromit: A grand day out, The wrong trousers, A close shave

The Incredible Adventures of Wallace & Gromit PosterEr zijn veel mensen die smullen van de avonturen van de excentrieke uitvinder Wallace en zijn trouwe hond Gromit.

"Wallace en Gromit" is een kleianimatie uit de Aardman-studio's. Er zijn inmiddels 4 korte afleveringen met het duo verschenen (de nieuwste heb ik al eerder besproken) en een lange speelfilm.

Het is ontzettend knap hoe met name de gezichtsuitdrukkingen van de personages en de bewegingen van de handen worden weergegeven zodat ze vol emoties lijken te zitten.

Wallace en Gromit beleven allerlei spannende avonturen, waarin allerlei technische apparaten (Wallace is niet voor niets uitvinder) een belangrijke rol spelen. Wat ook erg leuk is, is de nasynchronisatie waarin Wallace en Gromit plat Utrechts spreken!

A grand day out (Verenigde Staten, 1989): 23 min: Regisseur Nick Park

A Grand Day Out PosterWallace en Gromit zitten thuis aan een cracker met kaas en vragen zich af waar ze op vakantie kunnen gaan.

Ze hebben al een brochure: kaasvakanties. Waar vind je kaas? Gouda, Edam, Brie, Camembert, supermarkt. Opeens hebben ze het: de maan. Zoals algemeen bekend is bestaat de maan uit kaas.

Zo gezegd, zo gedaan, Wallace en Gromit bouwen een maanraket voor hun uitstapje. De raket krijgt nog een likje verf, en dan is de raket klaar voor lancering. O ja, Wallace is de crackers vergeten, die moet hij vlug nog even ophalen.

"A grand day out" is een prachtige animatiefilm, met daarin veel humor, die zowel klein als groot enorm aan zal spreken!


The wrong trousers (Verenigde Staten, 1993): 30 min: Regisseur Nick Park

The Wrong Trousers PosterWallace heeft geld nodig en wil een kamer in zijn huis verhuren.

Er meldt zich een pinguïn aan. De nieuwe gast neemt al snel de plaats van Gromit in.

Wallace heeft een soort techno-broek gemaakt die uit zichzelf Gromit kan uitlaten. Gromit is hier niet gelukkig mee, en moet met lede ogen toezien hoe de nieuwe gast alle aandacht van Wallace krijgt.

De pinguïn heeft echter zijn eigen plannen.

Opnieuw een erg leuk avontuur van het illustere duo.A close shave (Verenigde Staten, 1995): 30 min: Regisseur Nick Park

A Close Shave PosterWallace en Gromit zijn glazenwassers. In de buurt verdwijnen allemaal schapen.

Gwendolien Rozenbottel van het plaatselijke wolwinkeltje vraagt Wallace om haar glazen te wassen. Zij en Wallace hebben een oogje op elkaar.

Intussen zit Gromit voor levenslang in de gevangenis op verdenking van medeplichtigheid bij het verdwijnen van de schapen.Een tijdje terug heb ik een aantal afleveringen van de Tsjechische animatieserie Buurman en Buurman gezien. In deze serie treden twee klussende buurmannen op, die onhandig als ze zijn er steeds weer in slagen om hun problemen op te lossen. Ik vermoed dat de makers van Wallace en Gromit deze animatiefilmpjes zeer grondig hebben bestudeerd. Zie bijvoorbeeld het samenspel tussen de 2 hoofdpersonen en de preoccupatie met techniek. Iedereen die nog nooit wat gezien heeft van Wallace & Gromit (of van Buurman en Buurman) raad ik aan dit gemis onmiddellijk goed te maken!

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten