woensdag 4 april 2018

Dvd: Tuinen van verwondering

Tuinen van verwondering (Nederland, 2016): 210 minuten

WondertuinenIedereen die wel eens in de beeldentuin van het Kröller Muller museum heeft gelopen, weet dat het bijzonder aangenaam kan zijn om kunstwerken in een mooie natuurlijke omgeving te bekijken.

Ernst Veen, oud directeur van het Hermitage en de Nieuwe Kerk heeft als museumdirecteur veel beeldentuinen in de wereld bezocht. Hij heeft voor deze serie 6 tuinen opnieuw bezocht, in respectievelijk Nieuw Zeeland, Italië, Frankrijk, Verenigde Staten, Brazilië en Noorwegen.

Wat het eerste opvalt is de enorme omvang van de tuinen en de grootte van de kunstwerken die erin staan. Dit is geen kunst op de menselijke schaal, maar dit zijn vaak vele meters grote abstracte kunstwerken die prominent in het landschap aanwezig zijn.

Ernst Veen brengt het op een heel prettige manier. Hij ontmoet mensen, laat zich rondleiden door de tuinen en ervaart de kunstwerken. Dit is een kunstprogramma zoals een kunstprogramma eruit hoort te zien, de nadruk op de beelden, geen ingewikkeld jargon en aangenaam om naar te kijken.

Ik heb de laatste 10 jaren aardig wat programma's over kunst, individuele kunstenaars of fotografen gezien, maar nooit eerder werd ik zo geraakt door een kunstprogramma als bij "Tuinen van verwondering". Iedereen met ook maar een heel klein beetje belangstelling voor kunst zal hier enorm van genieten.

Ik heb deze serie gekocht naar aanleiding van de bespreking van Niek.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

4 opmerkingen:

 1. Hé Erik, zie dat je over de DVD's schrijft en niet het boek. Heel verstandig want die programma's vond ik ook hartverscheurend mooi. Wat een enthousiasme en pracht. En precies wat je zegt, geen ingewikkeld jargon, nadruk op de beelden en genieten maar. Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Niek, het stukje over het boek komt overmorgen. Ik heb het boek met de dvd's als cadeau naar een vriend gestuurd. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit klinkt als een prachtige serie, de combinatie kunst en natuur kan soms zó mooi zijn. En ja, soms is de film gewoon beter dan het boek!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Bettina, jij als liefhebster van kunst en museumbezoeken zult hier zeker enorm van genieten. Het mooie aan de serie is dat kunst die over de hele wereld verspreid staat zo voor het grote publiek toegankelijk is geworden. Een absolute topper onder de kunstdocumentaires. Het boek met de dvd's is voor niet al te veel geld te koop bij bol.com of boekwinkeltjes.nl. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen