zondag 8 april 2018

Een aantal eenvoudige tips om makkelijk lekkerder en met meer plezier te eten

Jullie weten dat ik een lekkerbek ben. Zie mijn vele besprekingen van restaurants en een aantal van mijn favoriete recepten. Hieronder geef ik een aantal tips om het eten dat je klaarmaakt lekkerder te maken en te zorgen dat je met meer plezier eet. Ik ga hierbij uit van een gewone Hollandse maaltijd bestaande uit aardappelen, vlees en groenten, eventueel aangevuld met een soepje vooraf, een salade of een toetje (of alle drie!). Met een beetje ervaring en een beetje beleid kun je zo'n maaltijd in een half uur in elkaar zetten.

Mijn tips:

- Kook zelf! Ik heb een aantal vrienden die te lui zijn om te koken, maar als je echt lekker wilt eten, dan is het toch noodzaak dat je zelf fatsoenlijk leert koken (tenzij je een partner hebt die altijd voor je kookt). Dat kun je in een paar middagen leren en je hebt er je hele leven plezier van. Dus geen kant- en klare maaltijden of andere troep.

- Nodig eens iemand uit om mee te eten! Vrienden worden altijd graag uitgenodigd om mee te eten. Je doet hen er een plezier mee en je bezorgt jezelf een gezellige avond. Zelf vind ik niets zo vervelend als in mijn eentje te eten. Ik nodig dan ook bijna iedere avond wel iemand uit om mee te eten. Als je een beetje krap bij kas zit zoals ik, dan kun je ook rustig om een bijdrage in de kosten vragen, zeker als jij vaak degene bent die kookt. Ik reken meestal net ietsje meer dan de kosten van de ingrediënten, zodat ik zelf relatief goedkoop mee eet.

- Drink water bij het eten. Ik heb altijd twee flessen met anderhalve liter water in de koelkast staan.

- Koop de lekkerste aardappelen die je kunt vinden. Aardappelen kun je in alle prijsklassen kopen. De goedkoopste kosten een euro per 5 kilo, zijn een jaar oud en zitten vol met zand en onsmakelijke uitlopers. Koop dan liever nieuwe aardappelen voor 2 euro per kilo. Dat lijkt een hoop geld, maar hoeveel aardappelen eet je eigenlijk? De meeste mensen eten niet meer dan 250 gram aardappelen per persoon, dat kost dus slechts 50 eurocent per persoon. Bovendien hoef je nieuwe aardappelen alleen maar af te spoelen en niet te schillen, wat werk bespaart. Als je voor veel mensen moet koken kan dat een flink stuk schelen.

- Bak je vlees of vis in roomboter. Vreemd genoeg staat op vrijwel alle vleesverpakkingen: smelt de margarine. Margarine is echt een wanproduct dat nergens naar smaakt en roomboter is veel en veel lekkerder en volgens de nieuwste inzichten zeker niet ongezonder.

- Kruid het vlees alleen met een beetje (naar smaak!) versgemalen peperkorrels en eventueel wat zout. Laat andere kruiden achterwege, zeker de kruidensticks die vaak bij vlees geleverd worden en vol met smaakversterkers zitten. Gebruik sowieso nooit smaakversterkers! Zelfs als je lichaam er niet tegen protesteert (ik word er beroerd van) zijn ze nog niet gezond.

- Gebruik vlees dat snel klaar is, bijvoorbeeld biefstuk, varkenshaas, kipfilet, kippendijfilet, schnitzel, gehakt, tartaar, karbonaadjes.

- Leng de jus aan met wat kookvocht van de groenten of met wat melk, zodat je voor iedereen genoeg lekkere jus hebt.

- Kook groenten beetgaar! Groenten als bloemkool, broccoli, spruitjes, bospeen, sperziebonen, snijbonen winnen er enorm bij als ze niet helemaal gaar worden gekookt.

- Maak eens een salade. Een erg goed recept is dat van een tomaten-feta-olijvensalade. Voor een eenvoudige dressing kun je een theelepeltje honing nemen, daar wat balsamicoazijn doorheen roeren, vervolgens een flinke scheut olijfolie erdoor en af maken met een beetje versgemalen peper. Gemakkelijk te maken en veel lekkerder dan allerlei kant en klare dressings.

- Koop geen zakjes geraspte kaas, maar koop een goede rasp en rasp je kaas zelf! Veel lekkerder en bovendien een stuk goedkoper!

- Maak eens een soep vooraf! Ik heb twee heerlijk recepten voor pompoensoep en tomatensoep op dit blog staan. Je kunt bijna van alles soep maken. Kant en klare soepen smaken meestal nergens naar en zijn bovendien veel te zout.

- Als toetje kun je in plaats van kant en klare veel te zoete toetjes bijvoorbeeld wat vette Griekse yoghurt nemen met noten en honing. Een goed alternatief is een stuk fruit.

Ik hoop dat jullie wat met deze tips kunnen. Voor wie lekker gaat koken, alvast smakelijk eten!

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

4 opmerkingen:

  1. Wat een handige tips! En ja, ik ben het helemaal eens met je tip over aardappelen, ik lust geen kruimige aardappels, teveel als kind gehad denk ik haha? Ik koop -hoe duur ook- altijd vastkokers en straks weer Opperdoezer rondes, heerlijk!
    Mijn tip: kook eens voor 2 dagen, stamppot is de tweede dag nóg lekkerder als je het opbakt in een koekenpan en je geniet dan een tweede dag van je eigen gekookte maaltijd, jum!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sandra, ik ben ook een groot fan van de Opperdoezen! Wat betreft je tip om een stamppot op te bakken voor een tweede dag, daar ben ik eerlijk gezegd niet zo'n groot fan van. Je hebt gelijk dat de smaak dan beter door de stamppot zit, maar daar staat tegenover dat de groente (en dan heb ik het met name over boerenkoolstamppot) dan veel minder lekker smaakt. Kortom, ik doe dat nooit, en kook bijna altijd vers. Wat ik wel bewaar (meestal in de diepvries) zijn zelfgemaakte soepen, pastasauzen en een gerecht als ratatouille. Groetjes, Erik

      Verwijderen
  2. Klinkt uitstekend en met je tip over roomboter ben ik het helemaal eens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Hella, dank je! Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom margarine zo populair is. Mijn moeder braadde haar vlees altijd in margarine. Het heeft nog een tijd geduurd nadat ik op kamers ben gaan wonen, maar rond mijn 25e ben ik definitief roomboter gaan gebruiken. Echt veel lekkerder. Groetjes, Erik

      Verwijderen