zaterdag 14 april 2018

Erik schrijft stopt er (voorlopig?) mee

Lezers die mijn blog al langer volgen, weten  dat ik regelmatig twijfel of ik door moet gaan met bloggen, of er een tijdje of definitief mee moet stoppen. Het bloggen is een beetje een uit de hand gelopen bezigheid. Toen ik op 20 juni 2014 met mijn blog begon, was het in eerste instantie mijn idee om de boekbesprekingen die ik al op librarything had gepubliceerd over te zetten naar een eigen gemaakt blog. Zodoende kwam er in het begin iedere dag een oude bespreking op mijn blog, regelmatig aangevuld met een nieuwe, als ik weer eens een boek had gelezen.
Behalve boekbesprekingen op dit blog publiceerde ik  ook besprekingen van restaurants op iens.
In augustus 2015 was ik het zat, ik dacht er voorgoed mee te stoppen. Na een pauze van 2,5 maanden, bleek ik tot mijn eigen verbazing weer begonnen te zijn met bloggen. Ik had mijn blog een nieuwe naam gegeven: Erik schrijft in plaat van Erik leest. Nu met niet alleen boekbesprekingen, maar ook besprekingen van films, restaurants, en zo nu en dan een recept of een cd-bespreking. Ook plaats ik af en toe wat meer algemene artikelen, zoals afgelopen november en december een serie van 20 stukjes over hoe het is om te leven als psychiatrisch patiënt. Nadat ik in januari en februari nog 19 oude jaaroverzichten van gelezen boeken heb gepubliceerd, heb ik het gevoel dat ik wel een beetje klaar ben met het bloggen.
Er zijn verschillende redenen om ermee te stoppen:

- Het bloggen slokt een groot deel van mijn vrije tijd op. Met lezen, films kijken, het bijhouden van andere blogs en schrijven voor mijn eigen blog, ben ik naar schatting toch wel zo'n 2,5 uur per dag bezig. Ik hoop in de toekomst meer te gaan wandelen, en ook meer activiteiten te ondernemen samen met vrienden.

- Bloggen is een nogal solitaire bezigheid. Toen ik begon met bloggen had ik de naïeve hoop om collega-bloggers te ontmoeten en zo nieuwe vrienden te maken. Hoewel ik een aantal collega-bloggers graag zou ontmoeten, is het hier nooit van gekomen.

- Ik vraag mij hardop af of het zinvol is (voor mijzelf of voor anderen) om verslag te doen op het internet over wat mij bezighoudt. Inmiddels heb ik al het nodige geschreven en verder wordt er zoveel geschreven op het internet, dat iedereen die dat wilt meer dan genoeg informatie kan vinden over te lezen boeken, te bekijken films, te luisteren muziek, te bezoeken restaurants en daarnaast nog een heleboel meer persoonlijke verhalen.

- Ik vind mijzelf niet zo'n geweldige schrijver. Bovendien heb ik niet de onverzadigbare behoefte om te schrijven en heb ik ook verder geen ambities als schrijver.

Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Niets is zo veranderlijk als een mens. Het kan best zijn dat ik binnen korte tijd, of over een wat langere tijd het bloggen weer oppak. We zullen zien.
Rest mij nog om mijn lezers te bedanken. Het gaat jullie goed!

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

19 opmerkingen:

 1. Als eerste wil ik je toch wel laten weten het jammer te vinden als ik geen stukjes maar van je ga zien in de toekomst. Voor mij is briljant schrijverschap niet wat mij boeit in een blog maar wel het persoonlijke en dat heb jij.
  Daarnaast kan ik me voorstellen dat je je tijd anders wil gebruiken. Juist omdat jij niet zoveel uren in een dag hebt waarin je je energie kunt gebruiken. Dus tijd is kostbaar.
  In ieder geval wens ik je het beste en wie weet gaan we in toekomst nog wel stukjes van je zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, bedankt. Ik heb onze reacties over en weer altijd erg leuk gevonden. Dankzij jou heb ik de weg gevonden naar een aantal graphic novels en de boeken van Barbara Stok. Ook het tuinenboek met de dvd's laatst was geweldig. Voor wat de toekomst betreft, ik zie het wel. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Hoi Erik, je schrijft prima stukjes en ik vind ze meestal erg vermakelijk. Maar meer wandelen is een heel mooi voornemen. Zelf doe ik dat ook graag en zo lang je gezondheid het toelaat is het een heerlijke bezigheid, vooral als tegenhanger van het achter de computer zitten.
  Mocht je toch weer iets schrijven hier, dan zie ik het vanzelf wel voorbijkomen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Barbara, dank je! Ik probeer in ieder geval zo te schrijven dat mijn stukjes prettig lezen en een beetje humor er in kan ook geen kwaad. Sinds een week of 5 heb ik een wandelmaatje met wie ik 2 keer per week een stukje loop. We lopen nu nog niet zo ver (ongeveer een uurtje per keer), maar de bedoeling is wel om dat uit te bouwen. Zelf heb ik het na 2 uur wandelen wel gehad. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  2. Voldoende pauze houden helpt om het langer vol te houden, is mijn ervaring. Ik heb wel de neiging om maar door te lopen, dus moet mijzelf dan dwingen om na een uur te pauzeren en dan niet maar 5 minuten ;)

   Verwijderen
  3. Ow, wat herkenbaar, Lalagè. Sinds wij niet meer roken (2011) vinden we het heel moeilijk om te pauzeren. Zelfs na zoveel jaren nog. Met een sigaret was dat veel makkelijker.

   Verwijderen
  4. Hoi Barbara en Niek, mijn nieuwe wandelmaatje wil bijna bij ieder bankje wel pauzeren om even zijn elektronische sigaret op te steken. Dat vind ik wat overdreven, maar ieder uur wat langer pauzeren en dan wat thee of water drinken en eventueel wat eten vind ik wel prettig. Maar zelfs dan heb ik het na zo'n 2 uur wandelen wel gehad. Ik loop overigens wel stevig door. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 3. Hai Erik, geloof me, jij schrijft juist leuke stukjes! Ik snap waarom je er (voorlopig) mee wilt stoppen, ik ben tenslotte ook ooit gestopt ;) Heel veel succes toegewenst en hopelijk tot ziens hier op je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sandra, ook jij bedankt! Zo als ik al in mijn stukje heb geschreven, zegt het feit dat ik nu stop met mijn blog helemaal niets over de toekomst. Ik zie wel. Ik blijf in ieder geval de stukjes van mijn collega-bloggers met plezier lezen. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 4. Hoi Erik, joh, wat jammer, maar ik begrijp het ook wel, dat het bloggen veel tijd kost. Ik hoop je in de toekomst weer eens te lezen. Het ga je goed! Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anita, dank je. Ik zal zien wat de toekomst brengt. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 5. Volenfe blog heet "Erik Stopt"? T gaat -zoals anderen ook tikken- om je eigen focus/ondereerp/benadering. ik vond dat je juist hoed op dreef was. Ik begrijp je overweging. In voorjaar en zomer levert t meer op om buiten of met vrienden te zijn dan.syikjesxte schrijven of evt. ervoor ook te lezen/luisteren/kijken. De paden op, de lanen in. Het zal je veel brengen verwacht ik, Erik! Zie het als n dagelijkse kleine meditatie. Tot volgende week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanne, ik hoop vooral om meer te gaan wandelen. Tot de 29e, Erik

   Verwijderen
 6. Jammer hoor, ik lees je graag. Maar wie weet begint het in de herfst wel weer te kriebelen. Wandel ze!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, dank je. Ik ga graag wat meer wandelen en wat mijn blog betreft zie ik wel. Ik kan zo maar weer verdergaan. Wat ik al heb geschreven blijft in ieder geval staan. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 7. Als het weer buiten mooier wordt, is het logisch dat je buitenwereld je wenkt. En wie weet begin je op regenachtige dagen weer opnieuw. Of je vertelt ons over je mooie wandelingen!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bettina, ik wandel erg graag. Maar daar valt niet zo heel veel over te vertellen. Ik wandel bijna altijd dezelfde route: vanuit huis, langs station Lunetten, naar Amelisweerd. Daar loop ik een stuk langs de Kromme Rijn, houd ik een pauze bij de Veldkeuken en loop door het bos terug. Een prachtige route, die ik minstens wel één, maar vaak ook twee of drie keer in de week loop. Een andere route is dat ik langs het spoor naar de stad loop. De wandeling door Amelisweerd doe ik altijd met iemand samen, naar de stad loop ik altijd alleen. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 8. Jammer Erik want ik waardeer je stukken, maar ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Koen, we zullen zien hoe het verder gaat. Groetjes, Erik

   Verwijderen