donderdag 26 juli 2018

Dvd: Hier is Adriaan van Dis: van Dis interviewt Hans Warren

Hier is Adriaan van Dis: van Dis interviewt Hans Warren

In het veel geprezen boekenprogramma van Adriaan van Dis, heeft Adriaan van Dis ook een interview gehad met Hans Warren: homo, dichter, criticus, vertaler en dagboekschrijver.
Het interview vond plaats in de IJsbreker in Amsterdam. Hans Warren lijkt een aimabele man. Het interview duurt iets langer dan 20 minuten. Van Dis heeft in de studio een exemplaar van Warrens verzamelde gedichten, van zijn vertaling van de Sade "De 120 dagen van Sodom" en natuurlijk de 9 delen van het "Geheim dagboek" die dan al verschenen zijn, het tiende deel zou later dat jaar verschijnen.

De bekende vraag van van Dis: "rode wijn, witte wijn of water", waarop Hans Warren antwoordt: rode wijn, voor hem een van de geneugten des levens.
Ze hebben het onder andere over de wreedheid van Hans Warren in zijn jeugd, de herenliefde en over de vogelliefde van Hans Warren. Hans leest een gedicht voor waarin hij een zanglijster nadoet.
Ik vind het een erg leuk interview. Als je het ziet krijg je (ik althans) meteen zin om wat van Hans Warren te gaan lezen. Met iets meer dan 20 minuten is het interview veel te kort om meer dan heel beknopt op het dagboek in te gaan. Een aantal aspecten van het dagboek komt helemaal niet aan bod, zoals het verzamelen van antiek, de voorkeur van Hans voor lekker eten, de besprekingen van allerlei schrijvers.

Ik heb even gegoogeld om te kijken of dit interview ook op Youtube staat, maar ik heb het daar helaas niet kunnen vinden. Als er belangstelling voor is, en iemand mij vertelt hoe ik dat moet doen, wil ik de aflevering van mijn dvd wel op Youtube zetten.

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb even gekeken bij onze bibliotheek. De dvds van Hier is Adriaan van Dis kunnen geleend worden bij de bibliotheek. Hans Warren staat op deel 5. Elk deel bestaat uit 2dvds met totaal 6 uur interviews. Een ware goudmijn voor de liefhebber! Wat een geweldig archief aan interviews met zoveel bekende auteurs!
  Dank voor de tip Erik, ik ga er zeker gebruik van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat goed Jannie, ik heb er nooit naar gekeken of ze ook dvd’s van Adriaan van Dis hadden (gecheckt, mijn bieb heeft deze dvd’s ook!), dank voor de tip!

   Verwijderen
  2. Hoi Jannie, de interviews van Adriaan van Dis in het kader van zijn programma "Hier is Adriaan van Dis", zijn zeer de moeite waard. Hij heeft veel bekende buitenlandse schrijvers uitgenodigd in zijn programma en ook zo'n beetje iedere Nederlandse schrijver die echt wat voorstelde. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Wat ontzettend leuk dat je deze aflevering gekeken hebt Erik! Ik heb nooit geweten dat er dvd’s van zijn, wat goed.

  BeantwoordenVerwijderen