woensdag 1 augustus 2018

Dvd: Schindler's list

Schindler's list (Verenigde Staten, 1993): 187 min: Zwart-wit: Regisseur Steven Spielberg

Schindler's List PosterSteven Spielberg is voornamelijk bekend geworden als regisseur van onderhoudende spektakelfilms voor het grote publiek. Hij verwierf voor het eerst wereldroem met "Jaws", en is daarna met films als: "The raiders of the lost ark", "E.T.", "Jurassic Park" en "Saving private Ryan" de best verdienende regisseur aller tijden geworden.

"Schindler's list" is de meest serieuze film van Steven Spielberg en gaat over de Holocaust. Meer in het bijzonder is het een film over Oskar Schindler, de goede Duitser die meer dan 1000 joden redde van de dood in de gaskamers door ze in zijn fabriek te werk te stellen, die in naam materiaal voor het Duitse leger maakte, maar in werkelijkheid niet veel produceerde.

Het verhaal begint in het getto van Krakau. Oskar Schindler is een Duitser die in de oorlog de mogelijkheid ziet om veel geld te verdienen. Daarom bedenkt hij het plan om een failliete fabriek in te richten, zoekt hij een joodse boekhouder en probeert hij joodse zakenlieden te overtuigen om geld in zijn fabriek te steken, zogezegd in ruil voor potten en pannen.
Met dure cadeaus, probeert Schindler om de overal aanwezige nazi's te paaien, zodat ze zijn activiteiten niet verhinderen. Langzaamaan verandert Schindler van een op geld beluste zakenman tot een tegenstander van de nazi's, die zijn uiterste best doet om zoveel mogelijk joden te redden.

Toen de film uitkwam heb ik hem in de bioscoop gezien en was ik zwaar onder de indruk. Een jaar of 15 geleden heb ik hem voor de tweede keer in de bioscoop gezien en nu voor de derde keer op dvd.

Het valt niet te ontkennen dat "Schindler's list" een indrukwekkende film en een mijlpaal in de filmgeschiedenis is. Voor veel mensen is deze film hun kennismaking met de gruwelen van de Holocaust geweest. Zelf vind ik de film een beetje te veel van het goede. De film is geschoten in prachtig zwart-wit en ziet er vlekkeloos uit. Dit wordt ondersteund door stemmige muziek. De willekeurige gruweldaden van de nazi's in de film blijven mij op de een of andere manier beter bij dan de goede daden van Schindler en zijn medewerkers. Dit zorgt ervoor dat ik na afloop van de dvd een naar gevoel had van alle gewelddaden die ik had gezien. Dit nare gevoel zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn geweest van Spielberg, die juist met een optimistische boodschap probeert te komen, dat te midden van alle kwaad een man zijn goedheid toont.

De film krijgt op IMDB een waanzinnige hoge waardering van 8,9 en is daarmee de 6e film op de lijst.

Bovenstaand stukje had ik al geschreven nadat ik de eerste dvd (van 2) had gezien. Mijn oordeel bleek voorbarig, het is goed dat ik deze film heb uitgekeken. Eergisteren heb ik het tweede deel gezien. In het tweede deel staan de misdaden van de Nazi's veel minder op de voorgrond en komt de sluwheid waarmee Schindler zo veel joden wist te redden veel beter tot zijn recht. Het is een prachtig idee, dat Spielberg met deze film een monument voor Oskar Schindler heeft gemaakt. "Schindler's list" is voor mij de meest indrukwekkende film die Spielberg heeft gemaakt en komt in mijn persoonlijke top 25 terecht.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten