vrijdag 19 oktober 2018

Dvd: Allemaal film

Allemaal film (Nederland, 2007): 450 minuten: Regisseurs: Leo de Boer e.a.

Allemaal filmIk heb de afgelopen dagen met veel plezier naar "Allemaal film" gekeken, een 9-delige documentaireserie over de geschiedenis van de Nederlandse film. "Allemaal film" is gemaakt in opdracht van Joop van den Ende, die eerder opdracht had gegeven tot het maken van een serie over het Nederlandse theater. Deze laatste serie ken ik nog niet, maar die staat nu ook op mijn verlanglijstje.

"Allemaal film" wordt gepresenteerd door Jeroen Krabbé. Hij ontmoet allerlei groten uit de Nederlandse filmwereld en stelt hen gerichte vragen. Deze gesprekjes worden afgewisseld met archiefbeelden van bekende Nederlandse films. Er komt zo heel wat voorbij. Natuurlijk de hele groten onder de filmmakers zoals Joris Ivens, Bert Haanstra, Fons Rademakers, Paul Verhoeven, Alex van Warmerdam, maar ook een groot aantal minder bekende namen.

Voor wie enigszins thuis is in de Nederlandse filmgeschiedenis, zijn de gekozen fragmenten een feest der herkenning. Veel fragmenten van films die ik nog niet gezien heb, maken mij ook nieuwsgierig naar de besproken films. Nederland is natuurlijk een relatief klein filmland, maar er is hier toch veel moois gemaakt. Misschien geen wereldtoppers, maar toch een aantal films die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn.

De serie is in zijn geheel optioneel van Engelse ondertitels gezien. Dat lijkt mij een beetje optimistisch, ik denk dat iemand die niet veel Nederlandse films gezien heeft, deze serie lang niet zo interessant zal vinden als iemand die wel veel Nederlandse films heeft gezien. Er komen niet alleen speelfilms aan bod, maar ook animatiefilms en documentaires. Al met al vind ik het een zeer onderhoudende serie. Vreemd dat over deze serie op internet niets te vinden is.

Bij de dvd-box die ik heb zit een interessant begeleidend boekje, waarin recensente Dana Linssen een kort overzicht schetst van de Nederlandse filmgeschiedenis in slechts 18 bladzijden. Blijkbaar zijn andere mensen niet zo enthousiast over deze serie als ik, hij wordt volop aangeboden op marktplaats voor spotprijzen!

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten