donderdag 11 oktober 2018

Dvd: Münchhausen

Münchhausen (Duitsland, 1943): Zwart-wit, ingekleurd: 110 minuten: Regisseur: Josef von Baky

Münchhausen PosterVanmiddag heb ik een film gezien waar erg moeilijk aan te komen is op dvd. De film is een keer in de ingekleurde versie op de Duitse televisie geweest en iemand had hem op dvd opgenomen. Van hem heb ik deze zelf opgenomen dvd gekocht op marktplaats. Omdat de dvd Duits gesproken is en niet ondertiteld is, is hij voor mij met mijn gebrekkige kennis van het Duits best moeilijk om te volgen. Gelukkig spreken de beelden en de muziek voor zich en wordt er niet verschrikkelijk veel gesproken in de film.

"Münchhausen" is een verfilming van het gelijknamige boek (waarvan ik Nederlandse vertalingen bezit zowel door Godfried Bomans als door Jeroen Brouwers) die gemaakt is in Duitsland in 1943, dus middenin de oorlog. De film was duidelijk ook gemaakt voor het publiek om even te kunnen wegdromen van de zorgen van de oorlog.

Baron Münchhausen (Hans Albers), nazaat van de beroemde baron vertelt onder een glas wijn van zijn avonturen. Hij reisde naar Moskou, raakte bevriend met Catharina de Grote, kwam op een kanonskogel aan in de Turkse hoofdstad. Hij sloot een weddenschap met de sultan, die hij won. Hij vertrok met de knapste prinses uit de harem van de sultan naar Venetië. Daar werd de prinses gevangengezet. Hij bevrijdde haar, ontsnapte met een luchtballon naar de maan, waar zijn bediende stierf en werd nooit ouder vanwege een toverspreuk door de magiër Cagliostro die hij eerder was tegengekomen.

Voor wie de verhalen van Baron van Münchhausen nog niet kent, het zijn sterke verhalen, voortgekomen uit een fantasierijk brein, op een manier verteld alsof ze volkomen geloofwaardig zijn.

In 1988 heeft Terry Gilliam met het team van Monthy Python zich nog aan een nieuwe verfilming van deze klassieker gewaagd, maar de versie van Gilliam haalt het in mijn ogen bij lange na niet bij deze Duitse versie.

De beelden in "Münchhausen" zijn fantasierijk en oogstrelend en schitterend ingekleurd. Het is onbegrijpelijk dat tijdens de oorlog er tijd werd besteed aan het maken van zo'n bewerkelijke film. Deze film komt in mijn top 100!

De film is op IMDB door slechts 1.616 mensen gewaardeerd met een 7,2.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt mij leuke film! Ooit het verhaal gelezen.. lijkt mij ook lastig om zo'n fantasierijk verhaal in een film weten te vangen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Connie, in deze verfilming is men er voortreffelijk in geslaagd de sfeer van het boek te vangen. De film heeft wel iets weg van "The decamerone" and "Arabian nights" van Pier Paolo Pasolini. Groetjes, Erik

      Verwijderen