donderdag 8 november 2018

Dvd: Pinokkio

Pinokkio (Verenigde Staten, 1940): 88 minuten

Pinocchio PosterDe oude timmerman Geppetto woont samen met zijn kat Figaro en zijn goudvis Cleo in een knus huisje dat helemaal volhangt met door hemzelf gemaakte houten klokken. Het laatste wat hij gemaakt heeft is een houten marionet, die er erg levensecht uitziet en die hij Pinokkio heeft genoemd. Als Geppetto op een avond een vallende ster ziet, dan wenst hij dat Pinokkio tot leven komt.

Een goede fee verhoort zijn wens en Pinokkio kan ineens praten en zichzelf bewegen. De fee belooft hem dat als hij zijn best doet op school en zich gedraagt zoals een braaf jongetje dat zou doen, hij op een dag een echt jongetje zal worden. Natuurlijk loopt het anders. Pinokkio valt voor de charmes van een paar oplichters en komt in een theater terecht.

Daar wordt hij gevangen gehouden en de fee bevrijdt hem voor een laatste keer. Iedere keer als Pinokkio liegt, groeit zijn neus. Hij komt terecht op het eiland van plezier, waar alle luie jongetjes terechtkomen en aanvankelijk mogen snoepen en feestvieren zo veel als ze willen om vervolgens in ezels te veranderen.

De moraal van het verhaal ligt er dik bovenop. Alleen jongetjes die braaf zijn en hard werken komen goed terecht, met diegenen die lui zijn loopt het slecht af. Toch is het geen mierzoete tekenfilm geworden. "Pinokkio" is een van de eerste lange tekenfilms van de Disney-studio's en zoals bij alle Disney-films uit de beginjaren van de studio zijn de tekeningen geweldig. "Pinokkio" is een geweldige film om als kind te bekijken en blijft ook als volwassene een geweldige tekenfilm!

Op IMDB krijgt "Pinokkio" van iets meer dan 110.000 mensen een waardering van 7,5 wat ik aan de lage kant vind.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten