donderdag 14 maart 2019

Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp (tekeningen): Pluk van de Petteflet


Small Cover ImageWaarschijnlijk is geen enkel Nederlands kinderboek zo bekend als Pluk van de Petteflet. Veel mensen van mijn leeftijd zullen het voorgelezen hebben gekregen door hun ouders en veel van die mensen zullen het ook weer aan hun kinderen hebben voorgelezen. Zelf heb ik het boek pas in 1998 voor het eerst gelezen. Ik heb het boek nu op mijn gemak voor de derde keer of vierde keer gelezen en zoals wel vaker bij echt goede boeken vind ik het na iedere herlezing nog beter dan de vorige keer dat ik het las.

Pluk is een vriendelijk en behulpzaam jongetje met een klein rood kraanwagentje dat altijd in de stad rondrijdt op zoek naar mensen en dieren in nood om die dan te helpen. Nu zoekt hij een plek om te wonen. Hij vindt een plekje in het torentje van de Petteflet. Samen met vriendjes als de Stampertjes, Aagje, meneer Pen, Dollie de duif, de Lispeltuut en Zaza de kakkerlak maakt hij allerlei avonturen mee.

Een citaat:
- "O ja?" zei de wolf. "Zou dat het zijn? Ik dacht het kwam door de kool en de geit." "Wat? Wat gebeurde er dan met een kool en een geit?" "Ik heb een keer een kool opgegeten," zei de wolf. "Een kool? Maar wolven eten toch geen kool?" "Nee, dat is zo. Maar deze kool zat in een geit. Hij was verpakt in een geit" "Aha, je bedoelt dat je een geit hebt opgegeten?" De wolf knikte. "Heel lang geleden ...," zei hij zacht en hij keek Pluk aan met schaamte in z'n ogen. "Praten we niet meer over ...,"  zei Pluk. "Per slot heb ik wel eens een kip opgegeten. Wél gebraden natuurlijk."

De tekst van Annie M.G. Schmidt is natuurlijk goed, maar wat "Pluk van de Petteflet" echt tot een geweldig boek maakt zijn de prachtige tekeningen van Fiep Westendorp. Ik ken weinig boeken met zo tot de verbeelding sprekende illustraties.

Bij veel mensen heerst de misvatting dat kinderboeken per definitie geen literatuur kunnen zijn. Ik vraag mij hardop af of er een Nederlandstalig boek voor volwassenen is dat net zo veel indruk op mij heeft gemaakt als dit boek van het duo Schmidt en Westendorp. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig nee.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

2 opmerkingen:

  1. Wat geweldig dat je dit boek bespreekt. Op een of andere manier is het altijd wat aan mij voorbij gegaan zowel als kind als volwassene. Maar je hebt me weer geprikkeld om er toch een keer voor te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niek, "Pluk van de Petteflet" zal je zeker bevallen! Groetjes, Erik

      Verwijderen