zaterdag 20 april 2019

13: 4 maanden 3 weken & 2 dagen

4 maanden 3 weken & 2 dagen (Roemenië, 2007): 110 minuten: Regisseur: Cristian Mungiu

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile PosterKan een Roemeense dramafilm over twee vriendinnen, waarvan er een abortus wil laten plegen, interessant zijn voor een Nederlandse filmliefhebber die bovendien ook nog eens man is? Toen de film uitkwam heb ik hem met 3 vrienden gezien in het Louis Hartlooper Complex en na afloop waren wij alle drie stil en zwaar onder de indruk. Inmiddels heb ik de film voor de vierde keer gezien en ik vind het een absolute topfilm, die mooi in het rijtje van topfilms past zoals: Biutiful, Breaking the waves, Festen en Jagten over gewone mensen die een groot probleem hebben.

Het verhaal is heel eenvoudig. Gabriela en Otilia zijn twee vriendinnen die samenwonen op een armoedig studentencomplex. Gabriela heeft een probleempje, ze is ongewenst zwanger geworden en heeft Otilia om hulp gevraagd. Otilia is doortastend en als goede vriendin bereid om die hulp te verlenen. Ze hebben een man gevonden met de naam Bebe (mooie naam voor een aborteur!) die Gabriela wel wil helpen. Otilia bespreekt een hotelkamer waar ze de abortus kunnen laten plaatsvinden.

Omdat Gabriela al langer zwanger is dan ze vertelt heeft (zie de titel) stelt Bebe aanvullende eisen.

Ik vind "4 maanden 3 weken & 2 dagen" een absolute topfilm. Het spel van de drie hoofdrolspelers is geweldig en heel naturel. Het verhaal speelt zich af in het Roemenië tijdens de laatste jaren van Ceasescu en de armoede is afgrijselijk. De film is misschien niet voor iedereen even geschikt. De vriend met wie ik hem nu bekeek, vond er niet veel aan. Maar als je houdt van een rauwe realistische film dan is hij waarschijnlijk zeer geschikt voor jou!

Op IMDB is deze film door bijna 52.000 mensen gewaardeerd met een 7,9 wat voor een film over zo'n zwaar onderwerp zeer veelzeggend is.

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten