maandag 15 april 2019

23: Modern times

Modern times (Verenigde Staten, 1936): 83 minuten: Zwart-wit: Regisseur: Charles Chaplin

Modern Times PosterIn de eerste scène van "Modern times" wordt een massa mannen die op weg zijn naar hun werk in de fabriek vergeleken met een kudde schapen. In de fabriek wordt geestdodende lopende band werk verricht. De directeur houdt zich bezig met het maken van een legpuzzel en leest de krant. Hij heeft een groot beeldscherm voor zich waarop hij alle werkers kan volgen (de roman "1984" van George Orwell was nog niet geschreven!) en beveelt af en toe om de band wat sneller te zetten.

Een uitvinder komt een voedermachine demonstreren. De keus voor een vrijwilliger valt natuurlijk op Chaplin. Er gaat van alles mis met deze machine. Het commentaar van de directeur luidt: "Het is waardeloos, het is niet praktisch". Chaplin komt ook een keer klem te zitten in de machine.

Een paar jaar later. Het is crisistijd, de fabrieken zijn gesloten. Een jonge zwerfster steelt voedsel om aan eten voor zichzelf en haar twee zusjes te komen. Natuurlijk steekt Chaplin een hand uit.

"Modern times" is een heerlijke satire op de moderne tijd. Allerlei ingewikkelde machines worden belachelijk gemaakt, terwijl de gewone arbeiders honger moeten lijden. Ook heeft "Modern times" de structuur van een stomme film, vrijwel zonder gesproken tekst, met tussentitels en met muzikale begeleiding. Ik vind "Modern times" een prachtige film. Samen met "City lights" zijn dit mijn twee favoriete films van Chaplin.

Op IMDB krijgt "Modern times" van ruim 180.000 mensen een waardering van 8,5 en staat daarmee op plaats 37 van de hoogst gewaardeerde films.

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten