woensdag 24 april 2019

6: Seven chances

Seven chances (Verenigde Staten, 1925): 56 minuten: Buster Keaton

Seven Chances PosterJimmie Shannon (Buster Keaton) wil al een tijdje zijn liefde verklaren aan Mary. Hij komt er maar niet toe.

Jimmie is jongste bediende op een kantoor. Op een dag krijgt hij bericht van een erfenis. Hij zal 7 miljoen dollar erven, mits hij op de dag van zijn 27e verjaardag voor 19.00 uur s'avonds getrouwd is.

Jimmie blijkt net op de dag dat hij bericht krijgt van de erfenis 27 jaar geworden te zijn. Hij heeft dus nog tot 19.00 uur de tijd. Zijn eerste gedachte gaat natuurlijk uit naar Mary, maar hij brengt het erg onhandig. Daarop gaat hij naar zijn club waar hij 7 van de dames kent, die hij elk een huwelijksaanzoek doet.

Een van zijn maten van het kantoor zet grover geschut in: hij plaats een advertentie in de krant dat de vrouw die om 17.00 uur s'middags in trouwkleding in de kerk is, de echtgenote van de man van 7 miljoen zal worden. Dit loopt natuurlijk volledig uit de hand, honderden trouwlustige vrouwen komen opdagen.

Wat volgt is wat mij betreft de meest spectaculaire achtervolgingsscene uit de filmgeschiedenis waarbij honderden vrouwen achter Jimmie aanzitten.

"Seven chances" is een heerlijke komische film waarbij je lachspieren volop aan hun trekken komen. Ik moet zeggen dat ik deze film aan een groot aantal vrienden heb laten zien, dat ze hem allemaal wel leuk vonden, maar dat niemand zo enthousiast was als ik. Wat mij betreft een absolute must voor liefhebbers van de stomme film. De filmmuziek op de dvd is ook prachtig.

"Seven chances" is denk ik samen met "The music box" van Laurel en Hardy de film die ik het vaakst heb bekeken, wel een keer of acht.

Op IMDB krijgt "Seven chances" van bijna 8.000 mensen een waardering van 8,0.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten