maandag 2 december 2019

Aimée de Jongh: Taxi!

Aimée de Jongh: Taxi! (Nederland, 2019): 95 blz: Uitgeverij Scratch Books

Taxi!In al zijn eenvoud vind ik "Taxi!" van Aimée de Jongh een geniale graphic novel.

Het verhaal is heel klein gehouden en heel simpel na te vertellen. De hoofdpersoon (vermoedelijk Aimée zelf) maakt vier taxiritten in vier wereldsteden: Los Angeles, Washington D.C., Parijs en Jakarta. Zij voert gesprekken met de chauffeurs, vertelt dat ze in Nederland woont (Cruiff!) en dat ze in Nederland geen auto heeft maar fietst.

In de loop van het boek komen we wat meer over Aimée te weten. Maar de grote aantrekkingskracht van "Taxi!" ligt niet in de schaarse tekst, maar in de trefzekere tekeningen. De tekeningen zijn in prachtig zwart-wit, ogen haast filmisch en de emoties vallen goed van de gezichten af te lezen.

Je kunt "Taxi!" snel tot je nemen. Bij de eerste lezing deed ik er slechts 12 minuten over. Ik heb het vandaag nog twee keer in zijn geheel gelezen, ditmaal in een iets rustiger tempo.

Zoals gezegd ben ik erg onder de indruk van "Taxi!" en ga ik onmiddellijk de andere boeken van Aimée de Jongh bij de bibliotheek reserveren.

Lees ook de veel uitgebreidere bespreking van Teunis Bunt, op wiens aanraden in "Taxi!" heb gelezen.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.
 

2 opmerkingen:

  1. Begrijp ik goed dat dit het eerste is wat je van Aimée de Jongh hebt gelezen? Ik heb haar vroegere dagelijkse strip in de krant ook nooit gezien maar wel dit jaar haar boek over de terugkeer van de wespendief gelezen. Het viel mij wat tegen omdat ik een dieper verhaal had verwacht. Maar de tekeningen zijn zeker wel subliem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niek, dit is inderdaad het eerste boek dat ik van Aimée de Jongh heb gelezen. Het verhaal is inderdaad niet zo heel bijzonder, maar de manier waarop het is uitgewerkt getuigt in mijn ogen van heel grote klasse. Ik ben erg benieuwd naar haar overige werk. Groetjes, Erik

      Verwijderen