vrijdag 14 februari 2020

Dvd: Ingmar Bergman: Die Zauberflöte

Die Zauberflöte (Duitsland, 1975): 129 min: Regisseur Ingmar Bergman

Trollflöjten PosterNet als de filmkunst is opera een totaalkunst. Je hebt bij een opera niet alleen te maken met de muziek (orkest, koor, solisten), maar ook met de theatrale aspecten: decors, kostuums en natuurlijk het toneelspel.

Tegenwoordig wordt er vaker van een operavoorstelling een uitvoering op dvd uitgebracht, maar in 1975 was Ingmar Bergman een van de eersten die een opera verfilmde. Hij verfilmde ook meteen één van de beroemdste opera's, "Die Zauberflöte" van Wolfgang Amadeus Mozart.

Deze verfilming van Bergman is aangenaam om naar te kijken, het ziet er allemaal goed uit. Maar, een opera beoordeel je natuurlijk in de allereerste plaats op de kwaliteit van de muziek. Ik heb niet zo'n geoefend gehoor dat ik de muzikale kwaliteiten van een opera precies kan beoordelen. Ik geloof dat deze uitvoering erg goed is, maar ik denk dat er nog betere uitvoeringen zijn. Bijzonder aan deze versie van "Die Zauberflöte" is dat hij in het Zweeds gezongen is.

Ik durf mijzelf wel een groot liefhebber van de opera te noemen. Ik ben regelmatig in de Stopera in Amsterdam geweest om daar naar een opera te luisteren en te kijken. Eerlijk gezegd vind ik van een opera de muziek veruit het belangrijkste. Ik zal een opera dan ook veel vaker op cd beluisteren dan op dvd bekijken en beluisteren.

Ik vind dat de kunst van de film en de kunst van de opera niet goed samengaan. Wat mij betreft zouden opera's gewoon concertante (met alleen muziek, zonder toneelspel) mogen worden uitgevoerd, maar ik weet dat ik hiermee een minderheidsstandpunt vertegenwoordig.

Al met al vind ik "Die Zauberflöte" van Bergman een goede film, maar ik denk dat ik hem niet nog een keer zal bekijken.

Op IMDB krijgt "Die Zauberflöte" van Bergman van net geen 4.000 mensen een waardering van 7,7.

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten