donderdag 21 mei 2020

Dvd: Akira Kurosawa: I Live in Fear

I Live in Fear (Japan, 1955): 99 min: Zwart-wit: Regisseur Akira Kurosawa

Ikimono no kiroku PosterEen oudere Japanse industrieel (een prachtige rol van Toshiro Mifune) krijgt angsten over een eventuele nucleaire oorlog, atoombommen en radioactieve straling. Hij besluit dat hij een grote boerderij in Brazilië wil kopen om daar met zijn hele familie te gaan wonen.

Dat heeft heel wat voeten in aarde want hij heeft een grote familie: twee zoons en een dochter met hun gezinnen, twee maîtresses met  hun kind en de zoon van een reeds gestorven maîtresse. De familieleden vinden dat pa een beetje rare ideeën er op na houdt en spannen een rechtszaak aan om hem zijn financiële bevoegdheden te ontnemen. Zij willen absoluut niet naar Brazilië emigreren.

"I Live in Fear" is een film van Kurosawa die ik nog niet eerder gezien had. Ik vind het een wat mindere film van hem, maar de manier waarop van de toen nog relatief jonge hoofdrolspeler Toshiro Mifune een oude man is gemaakt is prachtig gedaan. Hij loopt gebogen met een stok, heeft grijze haren en heeft een bril met een zwaar montuur. Mifune speelt zijn rol met verve.

Akira Kurosawa was zelf erg enthousiast over "I Live in Fear", maar commercieel gezien was de film geen succes.

Op IMDB krijgt "I Live in Fear" van ruim 3.900 mensen een waardering van 7,3.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten