donderdag 28 mei 2020

Dvd: Akira Kurosawa: Red Beard

Red Beard (Japan, 1965): 177 min: Zwart-wit: Regisseur Akira Kurosawa

Akahige PosterOp een dag arriveert dokter Yasumoto, een nieuweling, in de kliniek die gerund wordt door de strenge maar menselijke hoofddokter Kyojo Niide (opnieuw een erg goede rol van Toshiro Mifune). Vanwege zijn rossige baard, maar vooral ook wegens zijn felle temperament wordt hij dokter Roodbaard genoemd.

"Red Beard"  laat zien hoe het er in een kliniek toeging in het laat 19-eeuwse Japan. In eerste instantie blaast dokter Yasumoto hoog van de toren. Hij doet zoveel mogelijk wat niet mag in de kliniek en weigert bijvoorbeeld om de voorgeschreven kleding te dragen. Langzaam beseft hij dat hij in deze kliniek toch wel op zijn plaats is en zorgt hij in toenemende mate voor de patiënten. Dokter Niide begeleidt hem daarbij.

Ik vind "Red Beard" een prachtige film met schitterende opnamen die mooi het leven in een kliniek weergeven. Toshiro Mifune is bij het grote publiek natuurlijk vooral bekend geworden door zijn rollen als gevreesde samoerai (in "Rashomon", "The Seven Samurai", "Yojimbo" en "Sanjuro"). In "Red Beard" zit ook zo'n scene als dokter Niide samen met dokter Yasumoto het hoerendistrict bezoekt. Er is een jong meisje die ziek is en die dokter Niide wil meenemen naar de kliniek. De hoerenmadam wil haar niet afstaan en roept een stel zware jongens om de doktoren weg te jagen. Dokter Niide waarschuwt: "Pas op, je moet een dokter niet kwaad maken, ik kan een paar botten breken". Vervolgens neemt hij het in zijn eentje tegen een man of 10 op, die hij met gemak verslaat.

Zo'n actiescene zou misstaan in de meeste andere films over een kliniek, maar hier is het een geweldige verwijzing naar de andere films van het duo Akira Kurosawa en Toshiro Mifune.  In "Red Beard" werkten Kurosawa en Mifune voor het laatst samen.

Wat mij betreft is "Red Beard" een van de allerbeste films van Kurosawa. Ik had deze film nog niet eerder gezien, maar hij is nu na "Throne of Blood" mijn favoriete film van Kurosawa.

Op IMDB krijgt "Red Beard" van 15.700 mensen een waardering van 8,4.

 

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten