zaterdag 1 augustus 2020

Dvd: Willy Wonka and the Chocolate Factory

Willy Wonka and the Chocolate Factory (Verenigde Staten, 1971): 96 min: Regisseur Mel Stuart

Willy Wonka & the Chocolate Factory PosterSoms gebeurt het dat ik vergeten ben hoe goed ik een film vond, hem opnieuw bekijk, en dan ontdek dat het een geweldige film is. Dit overkwam mij bij "Willy Wonka and the Chocolate Factory", gebaseerd op het beroemde kinderboek "Charlie and the Chocolate Factory" van Roald Dahl. Charlie heet in het Nederlands Sjakie en ook alle anderen hebben in de ondertitels een vernederlandste naam gekregen.

Sjakie is een eenvoudig jongetje en hij woont samen met zijn moeder en zijn 4 grootouders ergens op een armoedig zoldertje. Hij eet iedere dag koolsoep en krijgt zo nu en dan een reep van Willy Wonka's chocolade.

Willy Wonka heeft een wedstrijd uitgeschreven. Hij heeft in de verpakking van 5 chocoladerepen een Gouden Wikkel verstopt. De kinderen die een Gouden Wikkel vinden krijgen een rondleiding door zijn fabriek. Er breekt een heuse Wonkamanie uit, zoiets als de run op aandelen World Online een aantal jaren geleden.

Sjakie is het vijfde kind dat een Gouden Wikkel vindt. Hij mag zijn opa Joe meenemen naar de fabriek.

Hoogtepunt van de film is natuurlijk de rondleiding van de 5 kinderen met hun begeleiders door de fabriek. Voordat ze naar binnen mogen laat Willy Wonka iedereen een document ondertekenen dat hem van iedere verantwoordelijkheid ontslaat als er iets misgaat.

De film oogt fantastisch, bevat erg leuke liedjes, met name die van de Oempa Loempa's en de hoofdrolspelers Gene Wilder (Willy Wonka) en de jongen die Sjakie speelt zijn fantastisch. Ik denk dat deze film in een nieuwe editie van mijn film top 100 komt!

Op IMDB krijgt "Willy Wonka and the Chocolate Factory" van ruim 173.000 mensen een waardering van 7,8.

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten