woensdag 16 september 2020

Dvd: Yasujiro Ozu: I was born, but ...

I was born, but ... (Japan, 1932): 90 min: Zwart-wit: Regisseur Yasujiro Ozu

"I was born, bOtona no miru ehon - Umarete wa mita keredo Posterut ..." gaat over over een gezin bestaande uit een vader, zijn vrouw en hun twee zoontjes. Het gezin komt te wonen op een nieuwe plek, dichter bij de baas van de vader. In hun nieuwe omgeving worden de twee jongens gepest door hun buurtgenoten.

De twee jongens kijken op naar hun vriendelijke vader die voor hen uiteraard de belangrijkste man op aarde is. Ze spijbelen op school omdat ze bang zijn voor de andere jongens. Vader krijgt te horen dat zijn zoons niet naar school gaan en vraagt naar de reden.

Ondertussen blijkt dat de vader niet zo heel belangrijk is, hij heeft een baas boven zich die hem vertelt wat hij moet doen. Zo niet dan verdient hij geen geld om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Langzaam maar zeker dringt tot zijn zoons door dat hij geen keus heeft.

"I was born, but ..." is een uiterst realistische film die dateert van ruim voor het Italiaanse neorealisme (met "Fietsendieven" van Vittorio de Sica uit 1946 waarschijnlijk als bekendste film). De beeldkwaliteit is uitstekend in tegenstelling tot die van de eerste 2 films van Ozu die ik heb gezien. Ook hier is pianomuziek toegevoegd die het plezier aan de film aanmerkelijk verhoogt.

Ik vind "I was born, but ..." een prachtige film, een van de mooiste stomme films die ik ken. 

Op IMDB krijgt "I was born, but ..." van bijna 4.800 mensen een waardering van 8,0.

   
 
Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten