woensdag 2 oktober 2019

Dvd: Erica op reis: Seizoen 3

Erica op reis: seizoen 3 (Nederland, 2013): Presentatie Erica Terpstra

Erica op reis : de tv serie (Seizoen 3)In de eerste aflevering van het derde seizoen van "Erica op reis" bezoekt Erica Terpstra Argentinië, het land van de Gaucho's, de tango en koningin Maxima.

Ik heb nooit eerder een aflevering van dit reisprogramma gezien, dat blijkbaar populair genoeg is om al een derde seizoen te kennen.

Gezien mijn enthousiasme over de geweldige reisprogramma's van de VPRO die ik de laatste tijd heb gezien zou je kunnen denken dat het op pad sturen van een reporter plus een cameraman al voldoende voor mij is om een interessant programma te maken. Dat dit niet automatisch opgaat blijkt uit "Erica op reis".

Na een paar minuten vroeg ik mij al af of ik dit programma überhaupt wel uit wilde kijken. Het programma begint met een paar losse fragmenten aan elkaar gepraat door de voice-over van Erica Terpstra. Ik ben sowieso al geen fan van een voice-over en Erica Terpstra heeft een stem die mij niet bepaald aangenaam in de oren klinkt.

Erica Terpstra is een toerist zoals er in mijn ogen veel te veel zijn. Ze gaat op bezoek in een land waar ze vrijwel niets van af weet, behalve de bovengenoemde clichés, ze spreekt geen woord Spaans en slechts vrij gebrekkig Engels. Als ze met mensen praat dan doet ze dat in het Engels terwijl ze vaak commentaar in het Nederlands levert.

Hoogtepunt van deze aflevering is een bezoek aan een oudere Gaucho die openlijk met haar flirt. Het verslag van dit bezoek waarbij heel wat wordt gegeten neemt zo'n beetje de helft van deze aflevering in beslag en is, het moet gezegd worden, erg vermakelijk om naar te kijken.

Programma's als "Erica op reis" vallen wat mij betreft in de categorie infotainment. De informatiewaarde van het programma is vrij laag, maar het is wel redelijk onderhoudend. Wie verwacht een programma met de kwaliteiten van de door mij geroemde VPRO-programma's te gaan bekijken komt bedrogen uit.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.
 

4 opmerkingen:

 1. Helemaal met je eens. Heb jij van de VPRO ook de serie Over de rug van de Andes van Stef Biemans gezien? Dat was een mooie serie met iemand die de taal van de bewoners spreekt en interessante mensen opzoekt. Groetjes, Jannie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jannie, ik heb op mijn blog ook een stukje over "Over de rug van de Andes" staan, dat ik eind 2018 heb gezien. Daar ben ik ook zeer enthousiast over en daar heb jij destijds ook een reactie achter gelaten. Tot nu toe vind ik alle reisprogramma's die ik van de VPRO heb gezien op zijn minst zeer goed, de meesten zelfs uitmuntend. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Sjees. Daje da volgehouden hebt met die terpstra. Tv voor de max.achtige reislusteling met een.goed pensioen. Ik heb minof meer noodgedwongen stukjes gezien ivm t vak dat ik gaf: boeddhisme. Idd wel vermakelijk en.als intro voor scholieren een hilarisch aanknopingspunt. Gaat ze minninkjes van 12 jaat oud in de rij staand voor vullen v d bedelnap van rijst voorzien terwijl ze naar de cam commentaar geeft in moraliserende manier ("ja de jongens mogen eerst..."). Heerlijk. Maar deze sfeer is niet die vd gemoemde vpro reeks. Ik denk dat je t ook niet met die floortje miet vergelijken. Zij is t reclameburo voor de 30ers met geld en verl tijd of richtinglois. Eroca is dat voor de fitte vutter.haha. wat weet ik t tich weer mooi te zeggen he? Wat heb ik er toch verstand van en weet t beter. Ze moesten mij op reis sturen eigl. Met n camera! Scholtens in Ridderkerk! Wist j dat Erica herl veel van de delai lama houdt en van.t boeddhisme? Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanne, dank voor je leuke reactie. Ik hoop je snel weer eens te zien in Utrecht. Groetjes, Erik

   Verwijderen