zaterdag 8 mei 2021

Dvd: La Promesse

La Promesse (België, 1996): 88 min: Regisseurs Jean-Pierre & Luc Dardenne

La promesse Poster

Gisteren heb ik voor het eerst sinds begin februari weer eens een hele film gezien. Ik had al eerder films van de broers Jean-Pierre & Luc Dardenne gezien waar ik een beetje enthousiast over was, maar "La Promesse" is gewoon een geweldige film.
 
Roger is een man van middelbare leeftijd die illegale immigranten uitbuit. Hij regelt aftandse woonruimtes voor ze en laat ze werken tegen een veel te laag loon. Zijn zoon Igor is pas 14, is in de leer als mecanicien, maar leert al de kneepjes van het uitbuiten van zijn pa.
 
Op een bouwplaats valt de Afrikaan Hamidou van een steiger en raakt zwaar gewond. Igor wil hem naar een ziekenhuis brengen, maar zijn pa wil daar niets van weten.

"La Promesse" is een heftige, rauwe film die authentiek aandoet en waarschijnlijk de werkelijkheid zeer goed weergeeft. Het verhaal speelt zich af in Luik en omgeving met vervallen woningen en troosteloze winkelstraten. De acteurs zijn voor een groot deel amateurs die volstrekt naturel spelen. Wat mij betreft is "la Promesse" zonder enige twijfel de meest indrukwekkende speelfilm die ik ooit heb gezien van een Nederlandse of Belgische filmmaker.
 
Op IMDB krijgt "La Promesse" van bijna 7.400 mensen een waardering van 7,8.

  
 
Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten