vrijdag 31 juli 2015

1001 Books You Must Read Before You DieProduct Details"1001 books you must read before you die" heeft de verkeerde titel, het zou moeten zijn "nearly 1001 novels and a few other books to read before you die".

Er worden in dit boek vrijwel uitsluitend literaire romans in besproken, een paar detectives, thrillers, science fiction en wat verhalenbundels daargelaten.

Uiteraard vind ik het een gemiste kans dat alleen romans worden besproken, er zijn zovele mooie verhalenbundels, autobiografisch getinte boeken, brievenboeken, graphic novels, reisverhalen en kinderboeken die de moeite waard zijn.

Ieder besproken boek krijgt een stukje tekst van ongeveer 300 woorden, eventueel aangevuld met een illustratie en een citaat. Wat opvallend is is de zeer grote nadruk op romans die het eerst gepubliceerd zijn in het Engels, ik denk wel een stuk of 800. Andere taalgebieden komen er veel slechter van af, voor het Nederlands staan er 7 romans in. Ik heb in totaal 146 boeken van de 1001 gelezen en 20 gedeeltelijk.

Nu wil ik de boeken noemen die ik mis. Eerlijk gezegd vind ik dat voor een boek met 1001 titels er nogal wat ontbreken die er volgens mij in thuis horen.

Allereerst vind ik dat de "Ilias" en "De Odysseia" van Homerus en "Aneas" van Vergilius vermeld hadden moeten worden.

Hetzelfde geldt voor het "Verhaal van prins Genji" van Murasaki Shibiku en "De essays" van Miguel de Montaigne.

Aangezien er een paar korteverhalenbundels in worden besproken, waarom niet de erkende grootmeesters van het genre: Tsjechow, Boenin en Andersen met een eigen lemma.

Wel de sprookjes van Aesopus, waarom niet die van La Fontaine?

Wel Primo Levi, maar niet Varlam Sjalamovs "Berichten uit Kolyma"

Van de Nederlandse literatuur mist een boek van Couperus, "Kaas" van Willem Elsschot en "Het achterhuis" van Anne Frank die ook in het Engels vertaald zijn.

Verdere omissies op alfabetische volgorde:
- Gottfried August Burger: Baron von Münchhausen
- James Clavell: Shogun
- Euclides da Cunha: De binnenlanden
- Michel Faber: The crimson petal and the white
- Benito Perez Galdoz: Fortunata en Jacinta
- Helene Hanff: 84 Charing Cross Road
- C.S. Lewis: De kronieken van Narnia
- Frank MacCourt: De as van mijn moeder
- Nagieb Mahfoez: De Caïro-trilogie
- Norman Mailer: The naked and the dead
- Gregory David Roberts: Shantaram
- Isaac Bashevis Singer: De familie Moskat
- Junichiro Tanizaki: Stille sneeuwval
- Pramoedya Anata Toer: De Buru-tetralogie

En dan heb ik alleen maar die boeken genoemd die ik zelf erg goed vind. Wat is nu de praktische bruikbaarheid van het boek? Ik denk eerlijk gezegd erg klein. Het is leuk om de lemma's te lezen, maar het is moeilijk uit de stukjes tekst te bepalen of een boek de moeite waard zal blijken te zijn. Dat is nu juist het kenmerk van een literaire tekst, dat het niet alleen om de inhoud gaat.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten