maandag 1 januari 2018

Jaaroverzicht 2017

2017 was een geweldig leesjaar. Ik heb in 2017 op mijn blog 49 nieuw gelezen boeken besproken en 27 boeken die ik heb herlezen. Ik heb de eerste 4 delen van Prousts "Op zoek naar de verloren tijd" en 4 delen van de verstripping van Proust door Stephane Heuet nog niet besproken, evenals "De helaasheid der dingen" van Dimitri Verhulst en "De cirkel" van Dave Eggers en de 26 deeltjes van Sigmund die ik heb gelezen. Met zo'n 5 graphic novels en strips die ik wel gelezen heb, maar niet de moeite waard vond om te bespreken kom ik op een totaal aantal van 117 gelezen boeken. Ook heb ik 4 boeken besproken die ik niet heb uitgelezen. Van het boek van Karl Popper "De open samenleving en haar vijanden" heb ik alleen het deel over Plato gelezen, en de boeken van Henri Troyat "Tsjechov", Jeroen Brouwers "De laatste deur" en Jan Wolkers en Dick Matena "Turks fruit" vond ik niet interessant genoeg om uit te lezen.
Allereerst zal ik de boeken noemen die ik nieuw heb gelezen:

- Babel "Verhalen", gelezen in de prachtige nieuwe vertaling van Froukje Slofstra. Dit is mijn nieuwe boek van het jaar, hoewel ik hier al eerder een oudere vertaling van had gelezen.
- Elena Ferrante: "De Napolitaanse romans", indrukwekkende serie autobiografische romans over het leven van de schrijfster en dat van haar vriendin.
- Barbara Yelin: "Irmina", prachtig getekende graphic novel over het leven van haar grootmoeder.
- Gustave Flaubert: "De leerschool der liefde", iets minder indrukwekkend dan "Madame Bovary", maar ook heel mooi.
- Sandor Marai: "Land, land", goed geschreven memoires.
- Riad Sattouf: "De Arabier van de toekomst, deel 1 en 2", een erg grappige graphic novel over hoe het is om als zoon van een Franse moeder en een Syrische vader op te groeien in Libië en Syrië.
- Peter van Straaten: "Lachen zonder bril", een groot formaat boek met een aantal tekeningen met grappige onderschriften.
- Paco Roca: "La casa", mooie graphic novel over 2 broers en een zus die bij elkaar komen om het vakantiehuis van hun overleden vader op te ruimen en te koop te zetten.

Verder heb ik weer een groot aantal boeken herlezen, evenals vorig jaar vooral weer reisverhalen. De 3 grootste projecten van het afgelopen jaar waren het herlezen van drie van mijn favorieten:
- Anton Tsjechov: "Verhalen", 5 dundrukdeeltjes met de mooiste verzameling (korte) verhalen die ik ken. Over Tsjechov heb ik herlezen: V.S. Pritchett "Tsjechov".
- Michel de Montaigne: "De essays", misschien wel het meest indrukwekkende boek dat ik ooit heb gelezen, met volop levenswijsheden (zie de talloze citaten bij de besprekingen), in de prachtige vertaling van Hans van Pinxteren. Over Montaigne heb ik herlezen: Sarah Bakewell "Hoe te leven".
- Marcel Proust: "Op zoek naar de verloren tijd", inmiddels gevorderd tot deel 5.
Van Proust heb ik de verstripping in 5 delen door Stephane Heuet herlezen: "Combray", "Een liefde van Swann in 2 delen" en "In de schaduw van de bloeiende meisjes in 2 delen".
Ik heb een biografie herlezen:
- Sara Wheeler: "Cherry", prachtige biografie van de Zuidpoolreiziger.

Ik heb veel reisverhalen herlezen, maar liefst 16 van mijn lijst:
- Wilfred Thesiger: "De woestijnen van Arabië", het mooiste reisverhaal dat ik ken over een verblijf van 8 jaar in Saoedi Arabië, rondtrekkend op kamelen met de bedoeienen.
- Ryszard Kapuscinski: "Ebbenhout", reportages van de Poolse journalist over Afrika.
- Apsley Cherry-Garrard: "The worst journey in the world", over de tragisch afgelopen expeditie van Scott naar de Zuidpool.
- William Dalrymple: "In de schaduw van Byzantium", over de zoektocht naar overblijfselen van het Byzantijnse rijk in het Midden-Oosten.
- Vikram Seth: "From Heaven Lake", over een reis van China, door Tibet naar Nepal.
- Tony Horwitz: "De ongetemde wereld", over een reis in de voetsporen van James Cook.
- Dervla Murphy: "Full tilt", een fietstocht van Duinkerken naar Delhi, in 1963.
- Colin Thubron: "Achter de muur", verslag van een reis door China, van iemand die Chinees spreekt!
- Tim Mackintosh-Smith: "Reizen in de voetnoten van Ibn Battoeta", eerste deel (van twee boeken) waarin de schrijver, de middeleeuwse islamitische reiziger Battoeta volgt op zijn reizen.
- Geoffrey Moorhouse: "The fearful void", een hopeloze reis op kamelen door de Sahara.
- Jonathan Raban: "Een zeereis naar Alaska", met een zeilboot door de "Inside passage" vanaf Seattle naar Juneau in Alaska.
- Robert Kaplan: "Oostwaarts", journalistiek verslag van een reis door de Balkan, het Midden-Oosten en de Islamitische republieken van de voormalige Sovjet-Unie.
- Tijs Goldschmidt: "Darwin's hofvijver", over het onderzoek van een evolutiebioloog naar de furu's in het Victoriameer.
- Maarten Troost: "Het sexleven van kannibalen", humoristisch verslag van een lang verblijf op een onbewoonbaar eiland in de Stille Oceaan.
- Wiecher Hulst: "Een vriend aan het Toba-meer", over een reis die Hulst maakte door Indonesië, en de nagedachtenis aan zijn Indonesische vriend.
- Marc Helsen: "De Groote Trek", over een wereldreis.

Verder heb ik 2 prachtige kunstboeken gelezen en bekeken:
- Hiroshige & Eisen: "The 69 stations along the Hisokaido", een prachtig boek van twee beroemde Japanse houtsnee-kunstenaars.
- Helmut Friedel & Annegret Hoberg (red): "Kandinsky", de tekst van dit boek is niet zo bijzonder, maar de prachtige reproducties van de schilderijen van Kandinsky zijn een genot om naar te kijken.

En een aantal prachtige fotoboeken:
- Brigitte Lardinois: "Magnum, magnum", een prachtig groot formaat fotoboek met daarin 6 foto's elk van 69 Magnum-fotografen.
- Steve McCurry: "Afghanistan", het nieuwste boek van mijn favoriete fotograaf.
- Frans Jozef van Rensch: "Light in the dusk", prachtig boek van een amateur.
- Jeroen Swolfs: "Streets of the world", boek van een Nederlander die alle landen van de wereld heeft bereisd en in ieder land een foto heeft gemaakt van een straat in de hoofdstad.
- Nan Goldin: "Eden and after", foto's van kinderen van vrienden en familieleden van de fotografe.
- Elliot Erwitt: "Personal best", mooi overzichtswerk.

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten