dinsdag 29 december 2020

Jaaroverzicht 2020: Films

Ik heb in 2020 een enorme hoeveelheid films gezien en besproken. Als ik alleen de films van langer dan 60 minuten meetel, dan kom ik op een totaal van ongeveer 280 films en een paar televisieseries. 

Ik ben het jaar begonnen met het chronologisch bekijken en bespreken van alle films van Ingmar Bergman die ik op dat moment in huis had. Dat project beviel me zeer goed en op dezelfde manier heb ik de films besproken van 7 andere van mijn favoriete regisseurs. Achter de naam van iedere besproken regisseur staat het aantal films dat ik van hem besproken heb plus het aantal stukjes dat ik over die regisseur heb geschreven. Verder staan er de titels van die films van die regisseur die ik met het maximale aantal van 5 sterren heb gewaardeerd.

Ingmar Bergman: 37 + 2: Summer Interlude, Geheimen van vrouwen, Zomer met Monika, A Lesson in Love, Glimlach van een zomernacht, Het zevende zegel, Wilde aardbeien, Scenes uit een huwelijk, Fanny & Alexander
 
Alex van Warmerdam: 9 + 1: Abel
 
Kenji Mizoguchi: 13 + 2: The Story of the Last Chrysanthemums, Utamaro and His Five Women, Miss Oyu, Ugetsu Monogatari, Gion Bayashi, Sansho Dayu, The Crucified Lovers, The Life of O-Haru
 
Satyajit Ray: 22 + 2: Pather Panchali, Aparajito, The World of Apu, Abhijan, Mahanagar, Charulata, Aranyer Dinrati, Distant Thunder, The Chess Players
 
Bela Tarr: 6 + 1: Satantango, Werckmeister Harmonies, The Man from London, The Turin Horse
 
Akira Kurosawa: 29 + 2: Ikiru, Throne of Blood, High and Low, Red Beard, Dersu Uzala
 
Tony Gatlif: 8 + 1: Djam, Latcho Drom
 
Yasujiro Ozu: 23 + 1: I was Born, But ... , An Inn in Tokyo, Late Spring, Early Summer, Tokyo Story

In totaal heb ik van deze 8 regisseurs dus 42 films met 5 sterren gewaardeerd.

Vijfsterren films van andere regisseurs:
 
- College: Meesterlijke stomme film van Buster Keaton uit 1927 waarin een studiebol fanatiek gaat sporten om zijn meisje voor zich te winnen.
- Monthy Python's Flying Circus: Televisieserie van 5 geniale Britse en één Amerikaanse komiek die intussen al weer zo'n 50 jaar oud is en voor mij nog altijd de mooiste televisieserie die ik ooit heb gezien.
- Close Encounters of the Third Kind: In deze film laat Steven Spielberg zien waarom hij zo'n meester is in het maken van films voor het grote publiek. Er zitten natuurlijk veel prachtige special effects in deze film maar die zijn ondergeschikt aan de personages en het verhaal. Ook heeft John Williams (de vaste componist van Spielberg) prachtige, ondersteunende muziek gecomponeerd voor deze film. De film laat op een realistische en zeer onderhoudende manier zien wat er zou kunnen gebeuren bij een eventueel contact tussen aardbewoners en wezens uit de ruimte. Ik ben geen liefhebber van science fictie, maar dit vind ik een geweldige film.
- Human: Prachtige documentaire van Yann Arthus-Bertrand over wat het is dat ons mensen maakt.
- The Ballad of a Soldier: Russische oorlogsfilm over een soldaat die verlof krijgt om zijn moeder op te zoeken.
- Come and See: Prachtige Russische oorlogsfilm uit 1985 over de oorlog in Wit Rusland in 1943 gezien door de ogen van een jongen van 15.
- The Cranes are Flying: Russische oorlogsfilm over twee geliefden.
- One Week: Ëén van de eerste korte films van Buster Keaton, waarin hij op een zeer humoristische wijze vertelt over de eerste week samen van een pasgetrouwd stel.
- Before Sunrise: Eerste deel van een trilogie over een man en een vrouw van begin twintig die elkaar ontmoeten in een trein op weg naar Wenen.
- Before Sunset: Tweede deel van een trilogie waarin Jesse en Celine elkaar 9 jaar later weer tegenkomen in Parijs.
- Willy Wonka and the Chocolate Factory: Verfilming van het boek van Roald Dahl uit 1971 met een prachtige rol voor Gene Wilder als Willy Wonka.
- Jeroen Krabbé: Schilder: Documentaire over een rondleiding die Jeroen Krabbé geeft langs zijn eigen schilderijen.
- The Young One: Een minder bekende film van Luis Bunuel over een man die samen met een 13-jarig meisje op een eiland woont. Op een dag vlucht een zwarte man die ervan beschuldigd wordt een blanke vrouw te hebben verkracht naar het eiland. Het meisje vindt hem aardig en verkoopt spullen aan hem zodat hij in leven kan blijven. De blanke man en een kornuit maken jacht op de zwarte man.
- Cuba na Castro: Yuribert Capetillo Hardy (roepnaam Yuri) is op 19-jarige leeftijd gevlucht naar Nederland. Nu gaat hij speciaal voor deze documentaire voor een tijd terug naar Cuba, deels om oude vrienden op te zoeken en deels ook om te kijken of hij weer in Cuba zou willen wonen.
- Krabbé zoekt Chagall: Na zijn documentaires over Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Paul Gauguin heeft Jeroen Krabbé nu een prachtige documentaire gemaakt over het leven en werk van Marc Chagall.
- De GVR: Op IMDB krijgt deze verfilming door Steven Spielberg van het beroemde boek van Roald Dahl van 76.000 mensen een zeer teleurstellende waardering van 6,4. Dit cijfer suggereert op zijn best een matige film, maar ik vind "The BFG" een zeer onderhoudende, sprookjesachtige, fantasievolle en lieve familiefilm waarin Spielberg zich van zijn beste kant laat zien. Tenzij je gaat voor actiefilms, raad ik je aan om deze film te bekijken om je een eigen oordeel te vormen.
- It's a Wonderful Life: Prachtige film van Frank Capra over een man (James Stewart) die een zaak runt waarbij hij zorgt dat arme mensen goedkoop een huis kunnen kopen. Op een gegeven moment ziet hij het niet meer zitten en wil hij van een brug afspringen. Dan grijpt zijn beschermengel in die hem laat zien hoe het leven in het stadje waar hij woont had uitgezien als hij niet was geboren. Een prachtig uitgewerkte vondst in een van de mooiste Hollywood-films die ik ken.
- For a Few Dollars More: Na "A Fistful of Dollars" de tweede spaghettiwestern van Sergio Leone met opnieuw Clint Eastwood in de hoofdrol als premiejager. Ook een belangrijke rol voor Lee van Kleef, ook als premiejager. De film bevat prachtige muziek van Ennio Morricone.
- Harakiri: Een prachtig gestileerde Samoerai-film van Masaki Kobayashi uit 1962. Ik ben geen fan van dit soort films, maar deze film is een genot om naar te kijken.
- Earth: Sociaal realistische stomme Sovjet-film van Alexander Dovzhenko uit 1930. De film is wat moeilijk te volgen maar hij bevat vele prachtige shots en is een genot om te zien.
- The Road Home: Prachtig Chinees liefdesdrama van Zhang Yimou waarin een man terugkeert naar het dorp van zijn ouders om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Het belangrijkste en meest indrukwekkende deel van deze film is gewijd aan de liefde tussen zijn ouders. Prachtige beelden, zonder meer een van de mooiste romantische films die ik ken.

In totaal zijn dat 18 films en 3 televisieseries.
 
Dit is mijn laatste stukje van 2020. Ik heb mijn blogpauze even onderbroken om mijn eindejaarslijstjes te publiceren, want ik vind dat die ook echt aan het einde van het jaar thuishoren. Ik ga weer verder met de blogpauze. Ik wil de komende tijd gebruiken om na te denken of en hoe ik verder wil met mijn blog. Zoals altijd sinds ik blog twijfel ik over de relevantie van mijn blog voor mijzelf en mijn lezers. Maar ik vind het natuurlijk best leuk om stukjes te schrijven, dus waarschijnlijk zal ik het bloggen wel weer oppakken. Voor nu wens ik al mijn lezers een gelukkig nieuwjaar! Groetjes, Erik
 
Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

8 opmerkingen:

 1. wow, wat veel! maar mooi dat je er zo van hebt kunnen genieten, en knap ook, ik kan me maar moeilijk op een film concentreren merk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Hella, ja dat is een hele lijst. Ik kan mijn methode van het afgelopen jaar, om van een favoriete regisseur alle films die je in huis hebt in chronologische volgorde te bekijken, iedereen van harte aanbevelen. Juist ook in de wat mindere films van een regisseur leer je zijn of haar werkwijze goed kennen. En het is een feit (in ieder geval voor mij) dat als ik een film van een regisseur een meesterwerk vind, ik zijn andere films waarschijnlijk ook goed zal vinden.

  Ik wens je een prettig 2021 zonder Corona! Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie lijst, Erik, fijn dat je zoveel moois hebt gezien. Alvast een goede jaarwisseling voor jou en een nieuw jaar met veel films en mooie boeken, en hopelijk een snelle terugkeer naar een normaler leven!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bettina, dank je. Net als iedereen hoop ik ook dat we volgend oudjaar van die ellendige Corona af zijn. Jij ook een goed 2021! Groetjes, Erik

   Verwijderen
 4. Een flinke en mooie lijst, Erik. Ik ga dit jaar maar eens aan Bela Tarr beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bart, ik ben benieuwd wat je van de films van Bela Tarr vindt. Van zijn films vind ik "The Turin Horse" en "Satantango" er tussenuit springen, als ik nu een film top 100 zou samenstellen zouden deze twee films op de plaatsen 1 en 2 staan.

   Maar, je leest het al als je mijn besprekingen van die films leest, beide films zullen het overgrote deel van de filmliefhebbers koud laten. Het zijn mooie sfeerfilms met prachtige beelden en prachtige muziek en omgevingsgeluiden (het ruisen van de wind buiten), maar er gebeurt haast niets in deze films en de complete dialogen van beide films passen op een A4tje. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 5. It's a wonderful life vind ik één van de beste kerstfilms ooit gemaakt en ik probeer hem elk jaar weer te zien. Deze kerst heb ik hem nog niet gezien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ali, ik heb hem nu voor het eerst gezien en ben erg onder de indruk. Wat mij betreft niet alleen één van de beste kerstfilms, maar ook één van de beste films uit Hollywood ooit. Groetjes, Erik

   Verwijderen