zaterdag 7 september 2019

Dvd: Krabbé zoekt Picasso

Krabbé zoekt Picasso (Nederland, 2016): 280 minuten: Gepresenteerd door Jeroen Krabbé

Krabbé zoekt PicassoNa het succes van zijn televisieserie over het leven en werk van Vincent van Gogh, heeft Jeroen Krabbé blijkbaar zijn roeping als televisiepresentator gevonden. Van die serie ben ik erg onder de indruk, van zijn nieuwe serie over Pablo Picasso ben ik dat nog veel meer.

In de woorden van Jeroen Krabbé: "Ik ga op zoek naar de mens achter de meest geniale, meest bekende, rijkste kunstenaar aller tijden. Een man die zijn hele leven vastlegde als een dagboek in zijn vele kunstwerken. Een man die net zo makkelijk van vrouwen wisselde als van stijlen. Ik ga op zoek naar Pablo Picasso."

Net als bij zijn serie over Van Gogh gaat Krabbé op zoek naar de plaatsen en vrouwen die een rol in zijn leven hebben gespeeld. In tegenstelling tot van Gogh was Picasso bij leven al wereldberoemd en ook schatrijk. Omgerekend naar hedendaags geld, liet hij bij zijn dood een vermogen na van meer dan een miljard euro. Er is meer dan 5 jaar gevochten over zijn nalatenschap, waardoor een aantal advocaten miljonair zijn geworden en 3 familieleden hebben uiteindelijk zelfmoord gepleegd.

Picasso is geboren in Malaga, in Zuid Spanje. Het museum dat van zijn geboortehuis is gemaakt heb ik ooit bezocht. Toen hij 9 jaar oud was maakte hij zijn eerste schilderij, meteen een schitterend werk. Zijn vader verdiende zijn geld als schilder, voornamelijk met het schilderen van duiven. Toen die vroeg aan de jonge Pablo om een van zijn schilderijen af te maken, was hij zo onder de indruk dat hij zijn penselen aan zijn zoon heeft gegeven en zelf nooit meer heeft geschilderd.

Op zijn 13e werd Pablo aangenomen op de kunstacademie van Barcelona. Hij was een wonderkind en schilderde toen al beter dan zijn leermeesters.

Na een aantal jaren in Barcelona werd een werk van Picasso ingezonden voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900. Het werk werd niet opgemerkt, maar hij was de jongste kunstenaar van wie ooit een werk op een wereldtentoonstelling had gehangen.

Vanaf ongeveer 1900 tot ongeveer 1944 woonde en werkte Picasso voornamelijk in Parijs. Rond 1905 ontmoette hij Fernande, zijn eerste grote geliefde, die hij vaak geportretteerd heeft. In 1907 schilderde hij het wereldberoemde "Les demoiselles d'Avignon", het eerste kubistische schilderij.

Ondertussen waren er vele vrouwen in zijn leven. In 1914 wilde hij met zijn toenmalige vriendin Eva trouwen. Zij kreeg echter kanker en kwam te overlijden. Daarna werd hij verliefd op de Russische balletdanseres Olga, met wie hij trouwde. Samen met haar kreeg hij een kind, Paulo, die later een dronkaard werd.

Het ging een aantal jaren goed, toen kreeg hij in 1927 een nieuwe, veel jongere vriendin, Marie Thérèse, met wie hij een dochter, Maya kreeg. Daarna kwam Dora Maar, een knappe fotografe die veel foto's heeft gemaakt terwijl hij aan het werk was voor de Guernica. Picasso had in 1937 van de Republikeinse Spaanse regering de opdracht gekregen om een schilderij te maken, hij mocht zelf weten waarover. Hij bestelde een enorm doek, van ruim 7 bij 3 meter en schilderde de Guernica, dat het beroemdste schilderij van de 20e eeuw zou worden.

Na Marie Thérèse en Dora Maar volgde weer een andere vrouw: Françoise, met wie Picasso twee kinderen kreeg: Claude en Paloma. Een aantal jaren was Picasso en zijn gezin gelukkig, wat tot uiting kwam in speelse schilderijen en beeldhouwwerken en keramiek. Picasso kon het echter niet laten en nam weer een andere vrouw, Jacqueline, die 46 jaar jonger was en de laatste jaren van zijn leven hem als een soort lady Mac Beth heeft omringd. Françoise deed wat nooit een andere vrouw bij Picasso had gedaan, ze stapte op en nam hun twee kinderen mee.

Krabbé laat heel knap zien hoe Picasso vaak van stijl wisselde als hij een nieuwe vrouw kreeg. Er was een vrouw voor de blauwe periode, eentje voor zijn kubistische schilderijen, eentje voor de roze periode, enzovoort. Ik vind dat Krabbé het geweldig doet en beschouw deze serie als de beste Nederlandse film of televisieserie die ik ooit heb gezien en tevens als het mooiste programma over kunst dat ik ken. Briljant!

 

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.
2 opmerkingen:

 1. Oh heerlijk, zo'n goede kunstserie waar je helemaal in meegenomen wordt. Dank voor je tip!!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bettina, het is even wennen aan de presentatie van Jeroen Krabbé, maar ik vind dit echt een geweldig kunstprogramma. Hulde aan Krabbé (en aan zijn team natuurlijk!). Groetjes, Erik

   Verwijderen