zaterdag 14 september 2019

Dvd: Chikamatsu Monogatari (The crucified lovers)

Chikamatsu Monogatari (The crucified lovers) (Japan, 1954): Zwart-wit: 100 minuten: Regisseur Kenji Mizoguchi

Chikamatsu monogatari PosterIshun is een zeer rijke meesterdrukker die getrouwd is met de knappe, 30 jaar jongere Osan. Ishun heeft het alleenrecht voor het maken en verkopen van de koninklijke kalenders. In feite doet zijn meesterknecht Mohei het meeste werk. Ishun komt vaak naar de kamers van de bedienden om daar met Otama te slapen.

Familieleden van Osan komen af en toe naar haar toe om geld van haar te lenen. Ishun wil hier niets van weten. Daarom vraagt Osan of Mohei haar kan helpen. Mohei neemt wat geld uit de kas, wat zijn collega knecht ziet en vertelt dat aan Ishun die woest wordt. Osan neemt het voor Mohei op en vervolgens verdenkt Ishun, Mohei en Osan ervan in het geheim elkaars geliefden te zijn. Zij slaan op de vlucht.

"The crucified lovers" zoals deze film in de Engelse vertaling heet is gebaseerd op een oud volksverhaal uit de 17e eeuw. Zoals altijd bij de films van Mizoguchi is het camerawerk fantastisch, waarbij iedere shot zeer gestileerd is. In combinatie met de mooie, onwereldse muziek levert dat een film op, die behoort tot de grote films uit de filmgeschiedenis en die eigenlijk ieder serieuze filmliefhebber gezien moet hebben. Helaas is het erg moeilijk om aan deze film op dvd te komen.

"Chikamatsu Monogatari" krijgt op IMDB van iets meer dan 3.200 mensen een waardering van 8,0.

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten