zondag 29 september 2019

Een blogproject waar ik toch maar van af heb gezien: E-mails aan tante M

Toen ik van de zomer een blogpauze hield, had ik een langdurig project voor mijn blog bedacht. Ik had het idee gekregen om mijn deel van een uitgebreide e-mailwisseling tussen mij en mijn tante M te publiceren. Ik heb er van af gezien omdat ik het toch iets te persoonlijk vond en misschien ook niet interessant genoeg.

Ik houd er niet zo van om e-mails te versturen. Ik vind e-mails erg handig voor het maken van afspraken en zakelijke berichten, zoals het kopen en verkopen van spullen op marktplaats. Met vrienden e-mail ik slechts een heel enkele keer.

Op deze regel is één uitzondering: ik heb vanaf september 2011 tot halverwege 2017 een uitgebreide e-mailcorrespondentie onderhouden met mijn tante M in Arnhem. Eigenlijk is tante M niet een echte tante van mij, maar de peettante van mijn zus Margot.

Toen ik nog erg klein was, woonde mijn tante M op de bovenste verdieping van het huis in Tilburg waar ik, Margot en mijn ouders woonden. Later trouwde tante M, kreeg 3 kinderen en we bleven contact houden. Toen ik in 1984 na mijn eindexamen een fietstocht naar Zweden maakte, logeerde ik ook 2 keer bij mijn oom en tante in Arnhem, zowel op de heenweg als op de terugweg.

Tussen 1984 en 2016 logeerde ik ieder jaar wel 1 of 2 keer in Arnhem. In 1990 is mijn oom overleden. Ik was helaas niet bij de begrafenis. De begrafenis viel op een zaterdag, ik had een hele drukke tijd met mijn studie en ik had mij opgegeven voor een klimweekend met de USAC (= Utrechtse Studenten Alpinisten Club) en daar wilde ik zeer graag bij zijn.

Het contact met tante M is altijd zeer prettig geweest (voor mij althans). Als ik kwam logeren kreeg ik een goede maaltijd, kletsten we uitgebreid met elkaar en was er een lekker bed voor de nacht.

Helaas kon mijn tante steeds minder goed horen. In het begin viel dat wel mee, maar op een gegeven moment kon zij niet meer horen wat ik haar vertelde. Daarom werden onze gesprekken steeds eenzijdiger, waarbij mijn tante het woord voerde en ik luisterde.

In september 2011 was ik weer een keer bij mijn tante op bezoek geweest. Na dit bezoek besloot ik een e-mailtje te sturen, om op die manier wat te kunnen vertellen over wat mij bezighield. Dat sloeg aan en tot halverwege 2017 zijn er ongeveer 400 mailtjes heen en weer gestuurd. Toen kregen we onenigheid en is de stroom aan mailtjes opgedroogd.

Ik wilde mijn kant van de e-mails publiceren. Omdat ik ze zo regelmatig schreef geven ze een heel goed beeld van wat ik tussen september 2011 en juni 2017 heb gedaan. De mailtjes zijn heel concreet, de meeste gaan over wie ik op bezoek heb gehad en waar ik geweest ben, wat ik gegeten heb, de boeken die ik gelezen heb en de films die ik gezien heb. Niets bijzonders dus, gewoon de alledaagse dingen.

Ik wilde de e-mails publiceren zoals ik ze geschreven heb. Ik wilde alleen de namen vervangen door de initialen. Voor de duidelijkheid wilde ik mijn zus Margot en mijn broer Paul wel bij hun naam noemen. Verder wilde ik type- of taalfouten corrigeren als ik ze tegenkwam en witregels toevoegen.

Ik wilde iedere dag een e-mail publiceren. Terwijl ik hiermee bezig was kon ik rustig nadenken over hoe ik verder ging met mijn blog.

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

2 opmerkingen:

  1. Het klinkt wel als een bijzonder project. Maar alleen jij kan beslissen of je er mee aan de slag gaat. Is de keus echt: allemaal of niet? Misschien kun je kiezen voor die mailtjes die bepalende gebeurtenissen in je leven waren? Ik herinner me dat je bij de dagboeken van Hans Warren zelf ook wel eens verzuchtte dat het teveel van goede werd, als het alleen maar over uit eten gaan ging. En dan: zijn het erg lange mails die je je tante schreef? Dat bepaalt ook, denk ik, of je volgers ze blijven lezen. Ik hoop dat je er in elk geval genoegen aan beleefd hebt om ze weer te lezen. Sterkte met het nemen van je besluit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jannie, voorlopig denk ik dat ik ze niet ga publiceren, ook niet gedeeltelijk. Ik twijfel inderdaad of ze überhaupt wel interessant genoeg zijn, zoals ik wel vaker over mijn schrijfsels twijfel. Groetjes, Erik

      Verwijderen