vrijdag 20 september 2019

Nederland documentaireland

Ik vrees dat je wel kunt zeggen dat de speelfilmtraditie in Nederland niet zo heel veel voorstelt. Er zijn een aantal goede speelfilms gemaakt in Nederland. Zelf vind ik bijvoorbeeld de volgende speelfilms de moeite waard: "Abel", "Borgman", "Karakter", "Komt een vrouw bij de dokter", "Ober", "Oh Boy", "de Poolse bruid", "Schneider versus Bakx", "Shocking Blue", "Wilde mossels", "Zusje" en "Zwartboek". De filmliefhebber zal opvallen dat in mijn lijstje maar liefst 4 films van Alex van Warmerdam staan. Maar in mijn ogen haalt geen enkele van de genoemde films de echte wereldtop. In veel kleinere filmlanden dan Nederland zoals Denemarken ("Breaking the waves", "Festen" en "Jagten"), Bosnië ("No man's land"), Hongarije ("Satantango") en Roemenië ("4 maanden 3 weken 2 dagen") hebben ze films gemaakt van een niveau dat in mijn ogen in Nederland nooit is gehaald.

Op het gebied van de documentaire kent Nederland wel een grote traditie. Ik heb de afgelopen 2 jaar een aantal prachtige documentaires gezien:
- "De nieuwe wildernis" over de Oostvaardersplassen.
- "Langs de oevers van de Yang Tse" van Ruben Terlou.
- "Door het hart van China" ook van Ruben Terlou.
- "Van Dis in Indonesië" met Adriaan van Dis.
- "Krabbé zoekt Picasso".
- "Krabbé zoekt Gauguin".
- "Van Moskou tot Magadan" met Jelle Brandt Corstius.
- "Van Moskou tot Moermansk" ook met Jelle Brandt Corstius.
- "Van Bihar tot Bangalore" ook met Jelle Brandt Corstius.

Deze 9 documentaires krijgen van mij alle acht 5 sterren, ik vind ze allemaal van wereldklasse en ik vind ze stuk voor stuk interessanter dan de beste Nederlandse speelfilms die ik ken. Misschien ben ik bevooroordeeld doordat ik van programma's over echte mensen houd, maar ik ben benieuwd of jullie het met mij eens zijn dat de Nederlandse documentaires van een (veel) hoger niveau zijn dan de Nederlandse speelfilms. Ik vind het leuk als jullie een reactie achterlaten.


7 opmerkingen:

 1. Ik zie zelden films, maar ben net als jij dol op documentaires van de soort die jij noemt. En daar zijn er genoeg van op tv de laatste tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jannie, ik heb nog nooit in een jaar zo veel films gezien als in 2019. Daar zaten dus ook een aantal prachtige documentaires tussen. Het is mijn bedoeling om over al mijn favoriete Nederlandse films en televisieseries nog een stukje te schrijven. We zullen zien of het er van komt. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd best van goede films én van documentaires maar heb er eenvoudigweg geen tijd voor (of liever, maak er geen tijd voor omdat ik liever lees). Soms ga ik naar de bioscoop waar ik dan een goede film meepak (zoals over de Oostvaardersplassen) en soms val ik ook voor een film op Netflix, maar verder gaat het niet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kleine aanvulling, ik ben wel van de muziekdocumentaires die ik dan vaak op Netflix bekijk, zoals over Nina Simone, Bob Marley, The Rolling Stones, Ray Charles enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Koen, met muziekdocumentaires heb ik dan weer iets minder. Al ben ik natuurlijk wel geïnteresseerd in documentaires over mijn favoriete muzikanten zoals bijvoorbeeld the Beatles, Jacques Brel, Boudewijn de Groot en drs P. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 5. Ik ben vooral erg dol op programma's over het leven in verre landen, laatst ook zo'n mooie serie die dwars door de Sahara ging. Voor speelfilms lijk ik wel steeds minder geduld te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, jouw voorkeur deel ik wel enigszins, maar ik hou toch ook erg van goede speelfilms. Helaas moet ik die vooral tussen de buitenlandse films zoeken. Groetjes, Erik

   Verwijderen