Koken is een van weinige vaardigheden
waarbij amateurs heel vaak betere resultaten halen dan professionals.
Als ik mag kiezen tussen een maaltijd in een doorsnee restaurant of bij
vrienden thuis, dan zal ik altijd gaan voor een maaltijd bij vrienden,
mits die behoorlijk kunnen koken. Hoe komt dat zo?
Een
professionele kok heeft veel meer werk dan iemand die voor vrienden
kookt. Bovendien moet hij zijn geld opbrengen, van het eten dat hij
klaarmaakt moet hij kunnen leven.
Er zijn een aantal dingen die mij vaak tegenvallen bij restaurants:
- Het eten is te zout of te vet of te zoet.
- Het vlees is vaak of te hard of te lang gebakken, bevat te veel peper, of bevindt zich in een saus die ik niet lekker vind.
- Er wordt te veel gewerkt met sauzen en kruiden.
- Er zijn vaak te weinig groenten bij het eten, die vaak te lang doorgekookt zijn, of juist te kort (bij asperges).
- Salades zijn meestal totaal fantasieloos.
- Voor kraanwater moet je vaak betalen.
- Toetjes zijn niet echt lekker.
Ik
denk dat je wel kunt zeggen dat het erg moeilijk is om ergens echt
lekker te eten in een restaurant voor onder de 50 euro per persoon.
Als
je thuis voor een paar vrienden kookt, dan kun je vorstelijk eten voor
minder dan 15 euro per persoon. De thuiskok heeft alle tijd, kan de
beste ingrediënten uitzoeken en hoeft maar voor een paar mensen te
koken. Als hij goed kan koken dan is het resultaat vrijwel altijd beter
dan in een doorsnee restaurant.
Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten