zaterdag 30 juni 2018

Films gezien de laatste tijd

Hieronder volgt een overzicht van de films die ik de laatste tijd heb gezien. Het zijn er nogal wat.

*****- Bioscoop: Buurman en buurman.
Dinsdag 8 mei ben ik naar een compilatie van 7 korte filmpjes van Buurman en Buurman geweest in het Louis Hartlooper Complex (in Utrecht). De twee buurmannen zijn nogal onhandige klussers die al klussend meer overhoop halen dan repareren. De stereotiepe uitroep aan het einde is A je to, wat Tsjechisch is voor we zijn klaar. Daarna zeggen ze nog: "niets meer aan doen". Ik heb mij zeer vermaakt, absoluut geweldig!

****- Zusje
Mooie Nederlandse film van een broer die het leven van zijn zusje verfilmt.

****- U bent mijn moeder
Joop Admiraal  (van het Werktheater) speelt een schitterende dubbelrol als zowel de zoon  die zijn moeder komt bezoeken als zijn moeder.

*****- Fanny and Alexander
Een van de laatste films van Ingmar Bergman wordt beschouwd als een van zijn beste. Prachtig verhaal gebaseerd op zijn jeugdherinneringen over hoe twee kinderen opgroeien onder het tirannieke bewind van hun stiefvader.

****- Still Alice
Heel sterke rol van Julianne Moore die een vrouw speelt met een vroege vorm van Alzheimer. De overige spelers in deze film komen niet zo goed tot hun recht.

****- Decamerone
Verfilming van het beroemde boek van Boccaccio met veel speelse seks.

*****- La vie d'Adèle
Ik heb al eerder geblogd over deze fantastische film. Inmiddels heb ik hem 7 keer gezien en vind het een van de meest indrukwekkende films die ik ooit heb gezien.

*****-The English patient
Toe ik deze film in 1998 voor het eerst in de bioscoop zag vond ik het de mooiste film die ik ooit in de bioscoop had gezien. Inmiddels heb ik de film 4 keer gezien en ben ik 20 jaar en 1000 films verder, en zie ik ook de minpunten van deze film. Vooral de stemmige muziek is een cliché. Niettemin blijf ik dit een erg mooie film vinden.

****-La linea
Italiaanse televisieserie is een animatie van een lijntje waarop een poppetje beweegt. Lijkt op "Paultje en het paarse krijtje" van Crocket Johnson. Er zijn in totaal 34 afleveringen, waarbij het verstandig is om maar een paar afleveringen per keer te bekijken.

***-The circle
Verfilming van het boek van Dave Eggers. De hoofdrolspeelster Emma Watson (Hermelien in Harry Potter) is zeer goed gecast. Als letterlijke weergave van het boek geslaagd, als film op zich duidelijk wat minder, maar ook weer niet zo slecht als een cijfer van 5,3 op IMDB doet vermoeden.

*-De grote vakantie
Een tijdje terug werd op marktplaats het complete oeuvre van Johan van der Keuken op 5 dvd-sets aangeboden. Ik heb voor de zekerheid eerst een deel geleend bij de bibliotheek, waar ik achteraf zeer blij om ben. De grote vakantie is een verslag van een wereldreis die van der Keuken maakte met de wetenschap dat hij nog maar kort te leven had. Ik heb alleen het eerste uur van de film gezien, met daarin oa. beelden van een ontvangst op een vliegveld, scenes gefilmd vanuit een rijdende auto, een 5 minuten durende opname waarbij van der Keuken al mediterend gefilmd wordt, een bezoek aan een Bhutanese monnik waarbij van der Keuken vertelt over de problemen met zijn prostaat terwijl de monnik er geen idee van heeft wat dat is. Ik vond het een visuele beelddiarree. Een van de minst interessante films die ik ooit heb gezien. Onbegrijpelijk dat deze film een waardering van 7,9 op IMDB krijgt.

****- Arabian nights
Opnieuw een film van Pasolini vol met speelse seks.

****- Life of Pi
Prachtige verfilming van een boek dat de Bookerprize heeft gewonnen over een jongeman die op een reddingsvlot raakt met een zebra, orang oetan, hyena en tijger en hoe hij dat overleeft.

- Pranzo di Ferragosto
Een erg leuke film, waar ik al eerder over geblogd heb.

****- Ben-Hur
Enorme spektakelfilm, die een van de grootste budgetten uit de filmgeschiedenis opslokte. Het verhaal is voor hedendaagse begrippen nogal traag, maar de beroemde scene met de wagenrennen is nog altijd een van de spectaculairste scenes uit de filmgeschiedenis en een genot om naar te kijken. De rest van het verhaal kun je wat mij betreft met een gerust hart overslaan, veel mis je daar niet aan.

****- Farewell my concubine
Toen ik deze Chinese film begin jaren 90 in de bioscoop zag was ik erg enthousiast. Nu vind ik het nog steeds een mooie film, maar hij bevat te veel geweld naar mijn smaak. Komt niet meer op mijn lijst van favoriete films.

****- David Attenborough: 60 years in the wild
Een serie van 2 dvd's waarin de beroemde Britse televisiepresentator herinneringen ophaalt aan de vele natuurseries waaraan hij als presentator heeft meegewerkt. Mooi, maar niet essentieel.

****- The genius of photography:
Een 6-delige BBC-serie over de geschiedenis van de fotografie. Het meeste wat vertelt wordt weet ik wel, maar het is een erg onderhoudende serie.

Ik heb ook nog 20! films van Woody Allen gezien en 6 films van Andrej Tarkovsky, maar daar zal ik later nog een stukje over schrijven. Momenteel ben ik bezig met een aantal films van de Japanse animatiestudio Ghibli.

4 opmerkingen:

 1. Oh ik wil nog steeds Life of Pi kijken ook al raden 3 vriendinnen het vooral af (langdradig).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Sandra, ik heb de film twee keer gezien en vind hem geweldig. De manier waarop een sprookjesachtig verhaal als een volstrekt realistisch verhaal wordt verteld komt erg overtuigend over. Bovendien zijn de beelden erg mooi om naar te kijken. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Hoi Hella, zoals met bijna alles waar ik in geïnteresseerd ben, is mijn keus heel divers. Ik houd van Heimat, van Laurel en Hardy, maar ook van Once upon a time in the west. Groetjes, Erik

   Verwijderen