dinsdag 3 juli 2018

Woody Allen: een origineel regisseur

De afgelopen tijd heb ik in ruim drie weken tijd 20 films van Woody Allen gezien. Ik heb een jaar of wat geleden een keer op marktplaats een box gekocht met daarin 20 films van Woody Allen. In eerste instantie dacht ik om alleen zijn 3 bekendste films te bekijken: Manhattan, Annie Hall en Hannah and her sisters. De films van Woody Allen zijn volstrekt origineel en in één oogopslag te onderscheiden van films van andere regisseurs. Allereerst is er het nodige relatiegeneuzel. Een man die getrouwd is wordt verliefd op een vrouw die getrouwd is en pleegt overspel met haar. Een vrouw met man wordt verliefd, enzovoort. Dan is er de humor van Woody Allen. Het is een beetje intellectuele humor met veel grapjes over beroemde regisseurs (Ingmar Bergman is duidelijk een favoriet van Woody Allen, in zijn films wordt ook altijd zo veel gepraat), schrijvers, kunstenaars. Dan wordt er veel gepraat in de films van Woody Allen, waarbij de zelfspot van Allen zeer verfrissend is. Hij speelt altijd de rol van de schlemiel. Al met al heb ik alle 20 films met veel plezier bekeken, er zitten eigenlijk geen slechte of matige films tussen. Men zou kunnen zeggen dat Woody Allen steeds zichzelf herhaalt, maar daarmee doe je hem in mijn ogen tekort. Hij gebruikt altijd een net iets andere vorm om ongeveer hetzelfde verhaal te vertellen. Voor wie van zijn humor houdt is dit genieten!

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

2 opmerkingen:

 1. Zn humor is joods gekleurd en verwijst nogal es naar de sjoa. Bijv. Als hij met n date uit de wagneropera Fluegende Holländer komt: "ik vond t nog erger dan de nürnberg processen..." en joodse milieus en gewoonten (pretenties) worden op de hak genomen, net zoals bijv. Mafiatypes.
  Alle films v Allen? Woow..ik zou gek worden. Af en toe één doet goed. Een recente en scherpe is Blue Jasmine (2015 of zo): algemene treurigheid van.je huid duur verkopen en daarin juist vastlopen....bedankt voor de recensies. Ik wil zeker nog n Allen gaan.zien. ps. Ik kijk ook naar hoe zo.n man als regisseur in de #metoo discussie staat. Met zn vrouw van 25 (toen, zn stiefdochter) en zn eigen escapades. Betrek je zoiets ook in je recensie of is dat out of the movie question?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanne, bedankt voor je reactie. Bij Woody Allen heb ik het expres niet over zijn privé-leven, ten eerste omdat ik er weinig over weet en ten tweede omdat kennis over zijn privé-leven weinig toevoegt of afdoet aan mijn waardering voor zijn werk. Groetjes, Erik

   Verwijderen