zaterdag 14 juli 2018

De pillenwinkel

Pillen zijn voor veel mensen een noodzakelijk goed. Ook voor mij geldt dat, zonder pillen had ik geen leven. Ik slik de volgende pillen:

- 2 tabletten van 1 mg Haloperidol (Haldol): een antipsychotisch medicijn.

Tot afgelopen september kreeg ik een depotinjectie van Anatensol, 0,8 ml vloeistof met 20 mg medicijn eens in de 3 weken. Dit medicijn heb ik 27 jaar gebruikt, vanaf 1990 en ik was hier redelijk tevreden over. Geen reden om over te stappen op een ander medicijn, maar ik moest wel omdat de Anatensol uit de handel werd genomen. Na overleg met mijn psychiater besloot ik om over te stappen op Haldol, het meest gebruikte antipsychotische medicijn binnen de psychiatrie. Vanwege de veelal zeer negatieve verhalen over Haldol was ik hier niet bepaald happig op.

Ik begon met een injectie van 0,8 ml met 80 mg medicijn. Deze injectie was een klap in mijn gezicht, veel te zwaar en ik kreeg last van vervelende bijwerkingen zoals een trillende arm en bewegingsonrust. Ik heb meteen aangegeven dat ik mij hier zeer klote bij voelde. Normaal krijg ik na 3 weken weer een nieuwe injectie. Nu heb ik 6 weken gewacht en heb het toen met een pilletje geprobeerd, één pilletje van 1 mg per dag om mee te beginnen, met het idee dat als dit niet genoeg bleek de dosering te verhogen. Één pilletje leek in het begin goed te werken, ik werd een stuk actiever en heb zelfs mijn zolder in 4 weken tijd opgeruimd. Na een tijdje werd ik te druk, ik ging richting een psychose.

Na overleg met de psychiater heb ik besloten om voortaan 2 mg Haldol te nemen. Eerst nam ik een dosis van 5 mg (nog altijd niet veel in vergelijking met de spuit) en de dag daarop 2 tabletten van 1 mg. Sinds die tijd neem ik iedere dag 2 tabletten van 1 mg en voel ik mij redelijk goed. De overstap op Haldol lijkt goed gelukt. Ik voel me er waarschijnlijk prettiger bij dan bij de Anatensol. De afgelopen 2,5 maanden voel ik mij zelfs voor mijn doen erg goed (heeft natuurlijk ook met het mooie weer te maken). Ik voel mij nu al geruime tijd beter dan ik mij ooit gevoeld heb de afgelopen 10 jaar. Ik heb helaas nog steeds erg weinig energie, maximaal kan ik op één dag, zo'n 6 tot 7 uur van huis weg zijn zonder in te storten

- 1,5 tablet van 400 mg Priadel: een Lithium-preparaat, tegen depressie en stemmingswisselingen.
In de praktijk voel ik mij hierdoor altijd wat minder.

- 1 tablet van 0,4 mg Tamsulosine: voor de prostaat.

De Tamsulosine ontspant de spieren van de prostaat, waardoor de pisbuis niet meer wordt afgeklemd. Nu kan ik weer enigszins normaal plassen, hoewel ik wel achterlijk veel naar het toilet moet, overdag wel ieder uur en 's nachts zo'n 6 tot 8 keer.

- 1 tablet van 10 mg Amlopodine: tegen een te hoge bloeddruk.

- 1 tablet van 1 mg Melatonine: een lichaamseigen hormoon om beter te kunnen slapen en om mijn dag- en nachtritme onder controle te kunnen houden.

Na jaren zeer ernstige problemen met mijn dag- en nachtritme, ben ik sinds oktober 2013 begonnen met het slikken van Melatonine. Mijn problemen met mijn ritme waren van de ene op de andere dag opgelost, voor mij is Melatonine een wondermiddel. Ik slaap nog altijd zeer veel, ongeveer van 24.00 uur tot 14.00 uur.

- 2 tabletten van 20 microgram vitamine D: omdat ik daar een tekort aan heb, helpt tegen vermoeidheid.

Verder heb ik in het verleden ook nog af en toe de zogenaamde pammetjes geslikt:
- Temazepam: een middel om makkelijker in te slapen.
- Oxazepam (= Seresta): een middel dat zo nodig rustgevend werkt.

Kortom, een hele pillenwinkel!

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

8 opmerkingen:

 1. Mijn man heeft anderhalf jaar lang ernstige klachten gehad, waaronder vermoeidheid door de bijwerkingen van een medicijn tegen hoge bloeddruk (Metoprolol, betablokker). Nu hij gestopt is, in overleg met de arts, voelt hij zich weer prima. Tegen Amplodine bleek hij helemaal niet te kunnen. Misschien is bij jou de vermoeidheid ook te wijten aan bijwerkingen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jannie, bedankt voor je reactie. Het is bij mij niet helemaal duidelijk waar de vermoeidheid aan ligt. Het belangrijkste lijkt de apneu te zijn, waar ik ook nog aan lijd. Verder kunnen de bijwerkingen van de medicijnen, de schizofrenie zelf en gewenning een rol spelen. Ik zal het er maar niet op houden dat ik gewoon een luie donder ben, want voordat ik ziek werd op mijn 23e had ik juist heel veel energie. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Pfoe wat een gedoe om over te moeten stappen op wat anders. Maar mooi als het dan toch beter gaat. Heb je ook zo'n pillendoos met vakjes om te zorgen dat je alles op de juiste momenten inneemt? Want dat is ook nog een hele kunst!
  Het lijkt me ook best wel lastig om te leven met zo weinig energie. Zelf kijk ik ook weleens met argusogen naar mensen die veel meer lijken aan te kunnen dan ik, maar als ik jouw verhaal dan lees, dan weet ik dat er ook genoeg mensen zijn die minder kunnen. Van mijn moeder heb ik geleerd om altijd te kijken naar wat je allemaal nog wel kunt en niet naar wat je niet meer kunt. Dat heeft me wel echt geholpen in tijden dat het minder ging qua gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Barbara, de overstap was inderdaad een hele klus, waarvan ik erg blij ben dat hij goed uitgevallen is. Een pillendoosje heb ik niet, ik slik 's avonds rond een uur of tien alle medicijnen tegelijk met een beetje water. Dan ben ik zeker wakker en vergeet ik nooit om mijn medicijnen te slikken. Ik hoop dat het verantwoord is om ze tegelijk te slikken, het is voor mij gewoon de makkelijkste oplossing, dan hoef ik er de rest van de dag niet aan te denken.
   Leven met weinig energie is verschrikkelijk. Vrienden opzoeken die meer dan ongeveer één uur reizen enkele reis wonen gaat al haast niet omdat ik dan haast niet meer terug kom. Ik vervloek mijn situatie bijna dagelijks. Ik heb inderdaad ook een aantal mensen om me heen die zeggen dat ik vooral ook moet kijken naar de dingen die nog wel goed gaan, dat zijn er gelukkig ook nog een aantal zoals het feit dat ik geen geldzorgen heb, dat ik een hele leuke vriendenkring heb, dat ik regelmatig wandel in Amelisweerd, dat ik mooie boeken lees en films kijk, mijn blog. Maar toch, wat zou ik graag grote reizen maken en fotograferen op die reizen, naar de opera gaan of naar andere concerten, een relatie hebben, noem maar op. Het is toch wel erg frustrerend dat die dingen er gewoonweg niet meer inzitten. Maar ja, ik ga gewoon door. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 3. Mijn man heeft ook apneu, mijn zoon ook. De hulpmiddelen daarvoor bleken ook een hele vooruitgang, beiden hadden ineens veel meer energie. Onderschat echter de bijwerkingen van hoge bloeddruk medicijnen niet.Logisch want ze zetten je hart op een lager pitje. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jannie, ik zal het eens navragen. Eigenlijk moet ik iets tegen de apneu doen, maar aan het apparaat dat daarvoor bestemd is, kan ik niet wennen. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 4. Stepping stones (pills) over troubled water.
  Vraagt stteds wwer om een stap te doen.
  Bedankt voor t delen. Groet en tot ziens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nanne, het is een indrukwekkende lijst hè. Groetjes, Erik

   Verwijderen