vrijdag 27 juni 2014

Peter Watson: Ideeën


Peter Watson: Ideeën (Groot Brittannië, 2005): 878 blz: Vertaald door: Rob de Ridder, Joost Zwart, Michel Janssens, Hans van Cuijlenborg, Gerard Grasman en Amy Bais (2005): Uitgeverij het Spectrum: Oorspronkelijk Uitgever: Weidenfeld & Nicholson

"Ideeën" van Peter Watson is een kolossaal boek. Het bevat 878 blz tekst en daarnaast ook nog eens 81 blz met maar liest 3550 noten en een index van 61 blz.

De eerste geschiedsschrijvers uit de Griekse oudheid zoals Herodotus en Thuycidides hielden zich vooral bezig met politieke geschiedenis, het verhaal van koningen, oorlogen en veldslagen. Voor de korte termijn is zo'n aanpak natuurlijk interessant, maar als je gaat kijken naar hoe de wereld geworden is zoals hij nu is zijn andere zaken van groter belang. Dat zijn de mensen die ideeën hadden (uitvindingen, wetenschappelijke theoriën of ideeën op het gebied van filosofie, kunst of religie) die de mensheid vooruit hielpen.

In "Ideeën" begint het verhaal bij het temmen van het vuur, het ontstaan van taal en het maken van stenen werktuigen en gaat door met het uitvinden van de landbouw, het schrift en het wiel. Andere belangrijke uitvindingen die later in het boek ter sprake komen zijn oa: het papier, het magnetisch kompas, het buskruit, de mechanische klok, de boekdrukkunst. Naarmate het boek vordert komt steeds meer de nadruk op wetenschappelijke theoriën en ontdekkingen te liggen: de heliocentrische hypothese van Copernicus, de waarnemingen van Tycho Brahe, de planeetwetten van Kepler, Galileo, Newton, enz.

Het boek is zeer veelomvattend. Na het lezen ervan heb je een redelijk gedetailleerd beeld (uitgezonderd de politieke geschiedenis) van hoe de wereld geworden is zoals hij nu is en wat wij er van weten. Met afstand het meest interessante geschiedenisboek dat ik ooit heb gelezen. Het boek wordt vervolgd door "Grondleggers van de moderne tijd" waarin Watson een overzicht van de 20e eeuwse vorderingen op het gebied van de wetenschap. Een flinke kluif om te lezen maar zeer de moeite waard.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten