donderdag 12 maart 2015

Helmut Newton: Sumo


Product DetailsIn 1999 produceerde uitgeverij Taschen met SUMO een monsterboek vol met foto's van de beruchte fotograaf Helmut Newton. Ik heb het boek destijds in de winkel zien liggen, het was enorm groot, ruim 30 kg zwaar en onbetaalbaar. Inmiddels is er deze handzame versie verschenen, nog steeds een fors formaat boek van 7 kg met eigen boekstandaard zodat het boek makkelijk te lezen valt.

De uitvoering van het boek is prachtig, iedere kunstenaar zou wel zo'n boek van zijn eigen werk gepubliceerd willen zien.

Dan de foto's. Helmut Newton is niet voor niets een omstreden fotograaf. Veel naaktfoto's, veel beroemdheden, wat mode. Het meeste is zwart-wit. De foto's zijn prachtig afgedrukt. Maar, laat ik het zo maar zeggen, ik ben geen fan van zijn werk. Toegegeven, er zitten een aantal erg mooie foto's tussen, enkele van naakten en een wat groter aantal van beroemdheden (Salvador Dali, Catherine Deneuve, Robert Hughes om er maar een paar te noemen). Maar van de meeste foto's word ik niet koud of warm.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten