donderdag 15 juni 2017

Jeroen Swolfs: Streets of the world (fotoboek)

Jeroen Swolfs: Streets of the world (Nederland, 2017): 436 blz: Uitgeverij Terra

Streets of the worldIk heb al eerder geschreven over het project van Jeroen Swolfs om in ieder land van de wereld een foto te maken van een straat in de hoofdstad.

Een paar weken terug zag ik "Streets of the world" in de winkel liggen. Ik keek het boek even in en kocht het gelijk. Het is een erg mooi boek geworden met prachtige foto's.

Jeroen Swolfs hanteert steeds dezelfde aanpak: hij gaat naar een belangrijke straat in de hoofdstad van een land, kiest een punt om vanuit te fotograferen, kijkt met zijn camera recht naar voren met steeds dezelfde scherptediepteinstelling en wacht totdat hij een interessante foto heeft.

Hij heeft in mijn ogen het bijna onmogelijke gepresteerd, bijna al zijn foto's zijn een genot om naar te kijken. Op de foto's staan altijd veel mensen, vaak veel hoge gebouwen en ook vaak markten of etensstalletjes. Dat Swolfs een goed gevoel voor compositie heeft is in al zijn foto's te zien, ze zijn vrijwel zonder uitzondering interessant om naar te kijken.

In totaal heeft Swolfs 195 landen bezocht op zijn 7-jarige reis rond de wereld. Drie landen ontbreken nog op zijn lijstje. Het boek is mooi uitgevoerd met bijna alle foto's afgedrukt over 2 volle pagina's. Helaas is er voor gekozen om een aantal foto's wat kleiner af te drukken.

De teksten bij de foto's vond ik over het algemeen weinig toevoegen (Swolfs is duidelijk een betere fotograaf dan schrijver) en de statistiekjes heb ik niet gelezen. Ik hoop voor Swolfs dat hij een flink aantal van zijn fotoboek verkoopt zodat hij zijn sponsor (gedeeltelijk) kan terugbetalen. Gezien de uitvoering van het boek is 39,99 euro een alleszins redelijke prijs.

   

4 opmerkingen:

 1. Wow, daar kan je wel jaloers op worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, hier zit er nog een die er precies zo over denkt. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Dank voor je mooie recensie Erik. Ik ben erg trots op mijn boek en ik kan je van harte aanbevelen om naar mijn tentoonstelling te komen in zaandam. daar zijn alle foto's levensgroot te zien! Veel groeten van Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jeroen, leuk dat je naar mijn blog hebt gekeken! Mijn recensie is nog steeds niet op bol verschenen, ik zal eens navraag doen waarom niet. Het lijkt me leuk om een keer naar Zaandam te komen. Groetjes, Erik

   Verwijderen