vrijdag 18 maart 2016

Mijn film alfabetMijn Film Alfabet Blogathon

Mijn Film Alfabet
Blogger Nostra van www.defilmkijker.com heeft een artikel geplaatst met daarin voor iedere letter van het alfabet zijn favoriete film, regisseur of acteur of actrice. Mij lijkt het leuk om hieraan mee te doen. Hier volgt mijn lijst. Bij het samenstellen van de lijst heb ik gekozen voor een zo groot mogelijke variatie in stijlen en landen. Behalve Laurel en Hardy die volgens mij op zo'n lijst niet mogen ontbreken heb ik geen acteurs of actrices genoemd.

Around the World in 80 Days Poster 
Around the world in 80 days with Michael Palin:
Michael Palin is natuurlijk bekend geworden als een van de makers van het Britse satirische programma "Monthy Pythons Flying Circus". Later in zijn carriëre is hij bekend geworden als presentator van een aantal reisprogramma's voor de BBC waarbij "Around the world in 80 days" zijn bekendste is. Zo'n 100 jaar na Phileass Fogg in het boek van Jules Verne probeert Palin om in 80 dagen de wereld rond te reizen. Hij maakt tal van avonturen mee, waaarbij zijn verblijf op een dhow tussen Dubai en Bombay het meest indrukwekkend is.

Andere kandidaten voor de A: Rowan Atkinson van Mr Bean, David Attenborough, regisseur van oa: Life on earth, The life of birds, The life of mammals. Abel van Alex van Warmerdam, waarschijnlijk mijn favoriete Nederlandse film. Aladdin van Disney. Atanarjuat, een prachtige film over de Inuit.

Bye:
Ongetwijfeld de minst bekende film op deze lijst. Fotograaf Ed van der Elsken leed aan het eind van zijn leven aan kanker. Zijn laatste project was het maken van deze film waarbij hij zijn aftakeling op de voet volgt. Hartverscheurend.

Andere kandidaten voor de B: Babel van Inarittu. Bambi van Disney. Baron Muenchhausen, Duitse film uit de oorlogsjaren. De Before trilogie: Before sunrise, Before sunset, Before midnight van Richard Linklater. Boyhood van dezelfde regisseur. Biutiful van Inarittu. The birth of a nation, prachtige stille film met bedenkelijke verheerlijking van de Ku Klux Klan van D.W. Griffith. The bridges of Madison country van Clint Eastwood. Brief encounter.

City Lights Poster 
City Lights:
In mijn ogen de beste film van Charlie Chaplin over een zwerver die verliefd wordt op een blind bloemenmeisje.

Andere kandidaten voor de C: Charlie Chaplin, Casablanca, City of God, College van Buster Keaton, Le cose che restano.
Dumbo Poster 
Dombo:
Een van de beste Disney-films ooit over een olifantje met heel grote oren waarmee hij kan vliegen.

Être et avoir Poster 
Etre et avoir:
Franse documentaire over een onderwijzer die in een klein dorpje lesgeeft aan de lagere school.

Andere kandidaten voor de E: Clint Eastwood, vooral als regisseur met oa: The bridges of Madison Country, Gran Torino, Million dollar baby, Invictus. The english patient, Estomago, een Braziliaanse film, ET.
Alexandra Dahlström and Rebecka Liljeberg in Fucking Åmål (1998) 
Fucking Amal:
Beste film van Lukas Moodysson over een meisje dat heel onzeker is van zichzelf en verliefd wordt op een populaire klasgenote.

Andere kandidaten voor de F: Fantasia 2000, Fawlty towers van John Cleese.
The General Poster 
The General:
Stille film van Buster Keaton over een machinist in het zuiden van de Verenigde Staten die een gestolen trein probeert terug te halen. Met een van de duurste stunts uit de filmgeschiedenis, een trein die over een ravijn rijdt en neerstort.

Andere kandidaten voor de G: Tony Gatlif, Roma-regisseur van muzikale films waaronder Latcho Drom, Vengo, The exils. Gandhi, Il gattopardo, La graine et le mulet.
Heimat - Eine deutsche Chronik Poster 
Heimat:
Mijn favoriete serie over Schabbach een klein dorpje in de Hunsrück, waar de familie Simon gevolgd wordt vanaf ongeveer 1920 tot 1980. De serie kent 2 vervolgen (Heimat 2 en Heimat 3) en een sequel die in 2013 uitkwam: "Die andere Heimat"

Andere kandidaten voor de H: De belangrijkste omissie op de oorspronkelijke lijst was die van Alfred Hitchcock met North by Northwest, Vertigo en Rear window. Verder de western High Noon.
Alejandro González Iñárritu Picture 
Alejandro Iñárritu: Mexicaanse regisseur van onder ander: "Amores Perros", "Babel", "Biutiful" en "The Birdman". Een van mijn favoriete regisseurs van de laatste 15 jaren.

Andere kandidaten voor de I: Into the wild, L'intouchables, Invictus.
Jagten Poster 
Jagten: Deense film van Thomas Vinterberg over een man (gespeeld door Mads Mikkelsen) die ten onrechte verdacht wordt van kindermisbruik.

Akira Kurosawa Picture 
Akira Kurosawa:  Japanse regisseur die mijn favoriete regisseur is en een groot aantal topfilms heeft gemaakt, waaronder: "Troon van bloed", "Het verborgen fort", "Ikiru", "Ran", "Dodes-kaden", "The seven  elementen in zijn films mengt.

Andere kandidaten voor de K: Buster Keaton, Abdellatif Ketiche, mijn favoriete regisseur van dit moment, Kees van Kooten en Wim de Bie. De klompenboom, Italiaanse film.
Laurel and Hardy: Another Fine Mess Poster 
Stan Laurel en Oliver Hardy: Het grappigste duo uit de filmgeschiedenis. Hun absolute meesterwerk vind ik "The music box" waarin ze proberen om een piano over een enorme trap te vervoeren.

Andere kandidaat voor de L: Lord of the rings.
M Poster 
M: eine stadt sucht seine mörder: Meesterwerk van Fritz Lang uit begin jaren 30.

Andere kandidaten voor de M: La Meglio Gioventu, Microcosmos, Modern times, Monsieur Verdoux, Monthy Python's flying circus. The music box.
No Man's Land Poster 
No man's land: Een Joegoslavische film over de oorlog in Bosnië.

Andere kandidaat voor de N: North by northwest van Alfred Hitchcock.
Oorlog en Vrede Poster 
Oorlog en vrede: 6 uur durende film van Sergej Bondarchuk naar het meesterwerk van Tolstoj.

Andere kandidaten voor de O: Once upon a time in the west van Sergio Leone, One flew over the cuckoos nest, Once were warriors, Nieuw Zeelandse film over de Maori's.

Paul dans sa vie: Prachtige Franse documentaire over een boer in Normandië die gedurende zijn laatste jaar als boer wordt gevolgd.

Andere kandidaten voor de P: Pinokkio van Disney, Pranzo di Ferrogusto.
Satyajit Ray Picture 
Satyajit Ray: Indiase filmregisseur, bekend door de trilogie: "De wereld van Apu", waarin een beeld wordt geschetst van het leven in een klein Bengaals dorpje.

Andere kandidaten voor de R: Raise the red lantern, Rear window.
De reis van Chihiro Poster 
Spirited Away: Japanse animatiefilm

Andere kandidaten voor de S: Seven chances van Buster Keaton, Sneeuwwitje en de zeven dwergen van Disney, The sound of music, The straight story.
Les triplettes de Belleville Poster 
Les Triplettes de Belville: Franse animatiefilm over een jongetje dat mee wil doen aan de Tour de France.

Andere kandidaten voor de T: Jacques Tati, de Franse komiek. The third man, Throne of blood, Titanic.
Urga Poster 
Urga: Russische film over een vrachtwagenchauffeur die verdwaalt in de Mongoolse steppen.

Andere kandidaat voor de U: The unbearable lightness of being.
La vie d'Adèle - Chapitres 1 et 2 Poster 
La vie d'Adèle: Franse film van de Algerijn Abdellatif Kechiche over een meisje van ongeveer 15 jaar dat gevolgd wordt tijdens haar groei naar de volwassenheid.

Andere kandidaten voor de V: Vertigo, La vie de Jesu, 4 maanden, 3 weken, 2 dagen.
Wallace and Gromit: The Complete Collection Poster 
Wallace en Gromit: Kleianimaties van een uitvinder Wallace en zijn hond Gromit. Leuk voor jong en oud.

Andere kandidaten voor de W: Alex van Warmerdam mijn favoriete Nederlandse regisseur met oa: Abel, Ober en Borgman. The wizard of Oz met Judy Garland.
Yimou Zhang Picture 
Zhang Yimou: Chinese regisseur van wie ik niet al zijn werk even goed vind, maar "Raise the red lantern" is een absoluut meesterwerk.

Zatôichi Poster 
Zatoichi: De enige actiefilm op mijn lijstje en dan nog wel een samoeraifilm. Zeer kunstzinnige verfilming van het verhaal van Zatoichi door Takeshi Kitano

Andere kandidaten voor de Z: Zusje en Zwartboek.

Er zijn natuurlijk wel wat favorieten die ik mis op deze lijst, maar in zijn  geheel geeft het een aardig beeld van wat ik geweldig vind. Met de aanvullingen erbij geeft deze lijst een heel duidelijk beeld van wat mijn favoriete films en genres zijn.

3 opmerkingen:

 1. Fucking Amal en Jagten zijn echte toppers. Leuk om te zien dat die terugkomen bij jou. La Vie D'Adéle hebben wij ook, een soort van dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, het was leuk om de lijst samen te stellen. Een derde Scandinavische topfilm waarvoor ik helaas geen ruimte had is het humoristische Deense "Mifunes last song". Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Goede lijst waarin de voorkeur voor arthouse en klassiekers goed naar voren komen.

  De meeste heb ik wel gezien en Heimat. Dat is lang geleden dat ik die heb gezien. Schitterend

  BeantwoordenVerwijderen