donderdag 30 november 2017

5: De psychiatrische patiënt en de liefde

Bijna ieder mens en zeker ook bijna iedere psychiatrische patiënt wil graag een stabiele langdurige relatie met een vrouw of man naar zijn of haar keuze. Helaas blijkt dat voor velen onder ons dat niet is weggelegd. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de lijders aan schizofrenie of aanverwante ziekten een partner heeft.

Zelf heb ik het geluk van een relatie met een vrouw ook nooit gekend. Ik ben vaak genoeg verliefd geweest. Toen ik jong was, was ik erg verlegen en durfde ik geen actie te ondernemen. Eenmaal ziek geworden zat ik in een soort van leven dat ik een eventuele vriendin niet zou willen aandoen. Bovendien lig ik niet zo goed in de relatiemarkt: ik heb een erg vervelende ziekte, geen baan en heb last van een fors overgewicht. Ik zou nog steeds graag een vriendin willen hebben, maar zie dat niet snel gebeuren. Betaalde liefde heb ik wel eens geprobeerd, maar daar word ik ook niet echt gelukkig van.

Mijn vader was al bijna tien jaar getrouwd toen hij ziek werd. Toen hij trouwde was hij een knappe man om te zien, lang, slank en erg ijdel. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat hij ook vaak achter andere vrouwen dan mijn moeder aanzat. Na het uitbreken van zijn ziekte heeft het nog negen jaar geduurd voordat mijn moeder scheidde van mijn vader. Volgens mij heeft mijn vader daarna nooit meer een relatie gehad. Toen hij de 65 al gepasseerd was vertelde hij ons dat hij verliefd was op zijn vrouwelijke psychiater van 35 jaar. Toen ik hem vroeg of dat niet een beetje vreemd was, zo'n groot leeftijdsverschil zei hij dat dat niets uitmaakte. Om dat even in perspectief te plaatsen vroeg ik wat hij zou doen als een vrouw van 95 verliefd op hem zou worden. "Je denkt toch zeker niet dat ik gek ben" was zijn antwoord.

Van mijn vrienden heeft alleen Gijs een vriendin. Ze kenden elkaar al voordat hij ziek werd en zij heeft hem nooit verlaten. Zelf vind ik Gijs niet altijd even makkelijk in de omgang dus daar verbaas ik mij wel enigszins over.

Lees verder in deel 6.

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi onderwerp en wat schrijf je er eerlijk over. Ik heb het idee dat steeds meer mensen onafhankelijk van of ze schizofrenie hebben, alleen blijven. Het lijkt iets van deze tijd te zijn. Maar dat het hebben van een ziekte met zoveel impact een langdurige relatie in de weg staat, verbaast me niet. Mensen zijn niet zo flexibel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, ik heb een aantal vrienden en familieleden al alle 20 stukjes laten lezen en eigenlijk is iedereen er enthousiast over. Dat streelt mijn ego in niet geringe mate! Bij Anoiksis (de vereniging voor mensen met een gevoeligheid voor psychose) gaan ze de stukjes in ieder geval ook plaatsen en ik heb ze ook aangeboden bij Ypsilon (de vereniging voor familieleden van mensen met een gevoeligheid voor psychose). Sommige mensen raden me aan om er een heel boek over te schrijven, maar daar ga ik voorlopig nog niet aan beginnen, korte stukjes is ook al heel mooi. De liefde is een prachtig onderwerp en onuitputtelijk. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  2. Ha! Laat je ego maar flink strelen want het is terecht. Ik hoop dan ook dat jouw blog de weg naar velen vindt.

   Verwijderen
 2. Hoi Erik. Dapper dat je er zo open over schrijft. Hoe ga je er dan mee om? Ik kan me voorstellen dat je graag samen met een vrouw zou zijn, een gezin vormen. Hoop je daar nog op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Koen, natuurlijk zou ik het leuk vinden om een vriendin te krijgen, maar een gezin vormen lijkt mij in mijn situatie een stap te ver. Ik zit natuurlijk wel in een moeilijke situatie. Ze zeggen dat op ieder potje een dekseltje past, maar het aantal dekseltjes is wel een stuk groter als je gezond bent. Ik heb het min of meer geaccepteerd dat ik alleenstaand ben, en compenseer dat gelukkig voor een belangrijk deel door een grote vriendenkring (zie mijn stukje van morgen). Er is een organisatie die bemiddelt in contact tussen mensen die een relatie of vriendschap zoeken "Durf jij met mij", maar mijn inschrijving daar is min of meer slapend. Groetjes, Erik

   Verwijderen