woensdag 7 februari 2018

Frits Spits: De standaards van Spits

Frits Spits: De standaards van Spits (Nederland, 2015): 399 blz met 4 cd's: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

De Standaards van Spits + 4 cd'sEen tijdje terug logeerde ik bij een neef van mij en zijn familie. In de logeerkamer lag dit boek. Ik bladerde er even door en bedacht dat ik het wel wilde lezen. Misschien wilde ik het boek ook wel hebben, maar voor de zekerheid heb ik het eerst bij de bibliotheek geleend. Dat blijkt achteraf verstandig geweest te zijn.

Frits Spits heeft uit een persoonlijk collectie van zo'n 400 Nederlandstalige liedjes 90 liedjes uitgekozen die hij in korte hoofdstukjes van zo'n 4 bladzijden bespreekt. Bij het boek zijn 4 cd's geleverd die in totaal 80 van die liedjes bevatten.

Over de keus van die 90 liedjes valt veel te zeggen. Dat ga ik hier niet doen. Mijn kennis van de Nederlandstalige muziek is vrij beperkt, maar de meeste van de besproken liedjes ken ik toch wel. Tussen de liedjes zitten natuurlijk liedjes van bekende artiesten als: Boudewijn de Groot, Joop Visser, Ramses Shaffy en Liesbeth List, Doe Maar, Cornelis Vreeswijk, Herman van Veen, Van Kooten en de Bie, Spinvis, om het bij mijn persoonlijke favorieten te houden. Vreemd genoeg mis ik mijn twee absolute favorieten, de Belgen Jacques Brel en Willem Vermandere.

De cd's zijn leuk om naar te luisteren, een feest der herkenning. Het mooiste liedje dat ik nog niet kende, vind ik dat van Maaike Ouboter: Dat ik je Mis. Zou ik deze cd's nu ook in mijn verzameling willen hebben? Dat niet direct. Het grote probleem met verzamelcd's is dat iemand een selectie maakt die absoluut niet met je eigen smaak hoeft overeen te komen. Verder hoor ik liever een cd lang de zelfde artiest of componist, in plaats van een aantal verschillende. Vandaar dat het aantal cd's met daarop meerdere artiesten of componisten in mijn verzameling vrij klein is.

Hoe zit het met het boek? Tegenwoordig is het mode dat vooraanstaande mensen op een bepaald vakgebied, daar een boek over schrijven, meestal bedoeld voor het grote publiek. Frits Spits heeft jarenlang radioprogramma's gemaakt. Deze heb ik nooit beluisterd omdat ik nooit radio heb geluisterd. Hij beschrijft in korte stukjes wat wetenswaardigheden over de liedjes en hun makers, meestal met hele stukken liedteksten. Mij verging het zo, dat als ik een stukje gelezen had, de inhoud daarvan alweer vergeten was. Ik vond de stukjes zeer makkelijk om te lezen, maar ook zeldzaam onbenullig en nietszeggend, zonder enige interessante observatie, mooie formuleringen, sprekende details of elke vorm van humor. Te lezen aan het commentaar op bol.com zijn de meeste mensen het niet met mij eens (ook altijd nietszeggend geformuleerd), maar ik vraag mij af of Spits niet tegen zichzelf had moeten worden beschermd en de uitgever ervan had moeten afzien om dit boek uit te geven. Dit is ook maar mijn mening, maar het is de eerste keer dat ik op mijn blog een waardering van één ster geef. Ik ben overigens na een stuk of 20 stukjes te hebben gelezen maar opgehouden met verder lezen.

Boek   
Cd's    

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.  

4 opmerkingen:

 1. Ik vind Frits Spits sowieso erg overgewaardeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, zoals gezegd ken ik zijn radioprogramma's niet, dus daar kan ik niet over oordelen. Dat hij geen briljante schrijver is lijkt mij duidelijk. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Ik heb naar aanleiding van je commentaar op mijn blog even gezocht op je blog en je bespreking gelezen en het verbaast mij toch wel. Ik heb jarenlang naar Frits Spits geluisterd en heb hem wel gevolgd en het is een gedreven muziekliefhebber die veel voor de industrie heeft betekent en echt kennis van zaken heeft. Het is een tweede natuurlijk om dat pakkend op te schrijven en daarin vertrouw ik jou dan weer, jammer dan het geen spannende stukken zijn, want ik weet inmiddels dat er heel wat te vertellen is over de muziek in Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Koen, dat Frits Spits kennis van zaken heeft is wel duidelijk. Ook zijn keuze van nummers vind ik interessant (als geïnteresseerde leek). Over zijn schrijfstijl valt te twisten. Nu ben ik over het algemeen niet zo'n lezer van korte teksten (uitgezonderd op het internet dan), en ik denk dat het feit dat ik zijn teksten maar niets vind, evenveel zegt over mij als over Frits Spits. Anderen zullen waarschijnlijk anders over zijn teksten oordelen. Groetjes, Erik

   Verwijderen