zondag 19 augustus 2018

Hans Warren: Ik ging naar de Noordnol: Natuurdagboek 1936-1942

Hans Warren: Ik ging naar de Noordnol: Natuurdagboek 1936-1942 (Nederland, 1996): 198 blz: Uitgeverij Bert Bakker

Voordat Hans Warren zijn eerste aantekening maakte in het "Geheim dagboek" had hij al vanaf 1936 een natuurdagboek bijgehouden, waarin hij tot 1942 zo'n 3000 bladzijden tekst neerschreef. Begin jaren 90 toen het "Geheim dagboek" een groot succes werd besloot Hans Warren om nog wat met die oude teksten te doen. Volgens hem hadden die teksten hun jeugdige kracht behouden. Hij publiceerde in 1996 deze selectie van een kleine 200 bladzijden.

Voor Hans Warren waren deze teksten vermoedelijk een stuk belangrijker dan voor de gemiddelde lezer van zijn "Geheim dagboek". Dat vermoed ik althans, afgaande op mijn eigen reactie. Ik heb slechts zo'n 80 bladzijden uit het boekje gelezen. Het zijn allemaal natuurwaarnemingen, mensen komen nauwelijks voor in dit dagboek. Als ik alleen maar over de natuur lees verveel ik mij vrij snel. In het "Geheim dagboek" namen de natuurwaarnemingen een klein gedeelte van de totale tekst in, en daar vond ik die tot de meest interessante stukken tekst behoren. Hans Warren schrijft ergens in zijn "Geheim dagboek": "een Griekse vaas is prachtig, een zaal vol Griekse vazen gaat al snel vervelen." Zo vergaat het mij ook bij de natuurwaarnemingen van Hans Warren.

Dit neemt niet weg dat er interessante observaties staan in het boek en dat het geheel soepel leest, zeker in aanmerking genomen dat de schrijver nog geen 20 jaar oud was toen hij dit opschreef. Ik geloof dat ik "Ik ging naar de Noordnol" alleen aan echte vogelliefhebbers kan aanraden, en dan nog met mate.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

8 opmerkingen:

 1. Wauw, je hebt in relatief korte tijd alle boeken weer herlezen, wat een geweldige klus! Is het project nu af, of is er nog meer van Hans Warren verschenen?

  Ik vond het interessant om te lezen allemaal, al denk ik wel dat ik het gewoon bij jouw besprekingen houd en me niet aan de dagboeken zelf waag :-)

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bettina, er volgen nog besprekingen van de twee bloemlezingen uit het "Geheim dagboek" en een nawoord. Er is nog veel meer van Hans Warren verschenen. Hij was een productief dichter, maar ik houd niet zo van gedichten dus die ga ik niet lezen. Verder heeft hij een aantal vertalingen gemaakt, waarvan ik zijn vertalingen van de dialogen van Plato die hij samen met Mario Molegraaf maakte, nog wil gaan lezen. Ook heeft hij in de Provinciale Zeeuwsche Courant meer dan 1000 boekbesprekingen geplaatst, die allen zeer tegen zijn zin op Literom zijn verschenen. Daar wil ik ook in gaan grasduinen.
  Het fijne van boekbesprekingen is dat je aan de hand daarvan zelf kunt bepalen of je de besproken boeken wel of niet gaat lezen. Ze zijn ook leuk om een indruk te geven. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is er ook bekend waarom hij zo tegen het plaatsen van zijn boekbesprekingen was?

   Verwijderen
  2. Hoi Niek, jazeker! Hij vermeldt het uitgebreid in zijn dagboeken. Literom gebruikte zijn boekbesprekingen zonder er ook maar één cent vergoeding voor te geven. Hans Warren dacht zelf, laat maar zitten, tegen een semi-overheidsinstelling krijg je toch nooit gelijk, maar Mario vond dat ze ermee naar de rechter moesten. Hans en Mario kregen uiteindelijk gelijk, maar de kosten van de advocaat waren hoger dan het bedrag dat ze vergoed kregen. Volgens Hans Warren is je recht krijgen in Nederland onmogelijk, want onbetaalbaar. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  3. Oh, wat een naar verhaal. En ongelooflijk dat auteursrechten zo geschonden werden. Ik dacht dat men daar altijd bovenop zat.

   Verwijderen
  4. Hoi Niek, voor mensen die in de bibliotheek even een recensie willen opzoeken is het fijn dat Literom er is, maar het klopt natuurlijk van geen kanten. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 3. Toen ik 50 jaar geleden op de bibliotheekschool studeerde in Amsterdam moesten wij in de openbare bibliotheek van Amsterdam voor recensies het papieren knipselarchief raadplegen. Ongelooflijk hè? Nu zitten krantenrecensies vaak achter een betaalmuur bij de krant, waar de auteur niets meer aan verdient, terwijl ze zo ontoegankelijk zijn voor de meesten van ons. Daarom juich ik Literom wel toe. Tegen een vergoeding voor de schrijvers natuurlijk. Gelukkig zijn ook steeds meer recensies vrij te raadplegen op De Leesclub van Alles, in overleg met de auteurs, die ook graag willen dat ze beschikbaar en raadpleegbaar blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jannie, dat van de krantenrecensies vind ik ook erg jammer. Ik heb een tijdlang de recensies van het NRC gelezen en die vond ik zo'n 10 jaar geleden de beste recensies die ik kende. Vreemd genoeg zelfs beter dan die van de New York Times, die toch heel hoog staan aangeschreven en die ik wekelijks als een e-mailbijdrage krijg. Ik vind het ook fijn dat ik in de bibliotheek Literom kan raadplegen. Ik ben benieuwd naar de recensies die Hans Warren heeft geschreven. Sinds een paar maanden volg ik ook de recensies van De Leesclub van Alles, hoewel ik ze niet allemaal lees. Misschien dat ik ook wel voor De Leesclub van Alles wil gaan schrijven, maar eerlijk gezegd weet ik niet of mijn besprekingen daar goed genoeg voor zijn. Groetjes, Erik

   Verwijderen