zondag 17 juli 2016

Alfred Lansing: Endurance

Alfred Lansing: Endurance (Groot Brittannië, 1959): 290 blz: Vertaald door Théo Buckinx (1999): Uitgeverij Prometeus: Oorspronkelijk uitgever Hodder & Stoughton

EnduranceHet verhaal is bekend: Shackleton was de leider van een expeditie die een Brits team dwars over Antarctica moest brengen.

Het liep anders, zijn schip "de Endurance" zonk en na een moeilijke tocht wisten alle 28 bemanningsleden deze ramp te overleven en veilig naar huis terug te keren onder het inspirerende leiderschap van Ernest Shackleton.


Shackleton zelf heeft deze overlevingstocht beschreven in zijn beroemd geworden boek "Zuid" dat ik een tijdje terug besprak.

Alfred Lansing besloot het 40 jaar later nog eens dunnetjes over te doen: het boek niet de reis natuurlijk. Daarvoor kreeg Lansing inzage in de dagboeken van de expeditieleden en sprak hij vele uren met de overlevenden van de expeditie.

Vergeleken met "Zuid" vond ik "Endurance" aanmerkelijk minder boeiend. Misschien is Lansing wel de betere schrijver, maar het ooggetuigeverslag van de man die het meegemaakt heeft komt toch harder aan dan dit verslag achteraf. In die zin kun je van een overbodig boek spreken.

Toch is "Endurance" interessante kost omdat het het ongelooflijke leiderschap van Ernest Shackleton en de vaardigheden van Frank Worsley als kapitein zo goed laat zien. Voor de completist!

Twee korte veelzeggende citaten:
- Om zijn wetenschappelijke leiderschap geef ik de voorkeur aan Scott, om zijn snelle en efficiënte arbeid geef mij maar Amundsen, maar als je in een hopeloze situatie verkeert, als het erop lijkt dat er geen uitweg is, kniel dan neer en bid om Shackleton.

- De Endurance was ingesloten. "Vastgevroren als een nootje in een reep chocola," zoals Orde-Lees, de magazijnmeester, het uitdrukte.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten