zondag 24 december 2017

17: De psychiatrische patiënt en zijn financiën

Alle psychiatrische patiënten hebben weinig geld, maar de ene psychiatrische patiënt heeft nog minder geld dan de andere psychiatrische patiënt. Veel patiënten moeten slechts van een Wajong-uitkering rondkomen. Met een bedrag van 980 euro per maand is dat niet bepaald een vetpot. Als je dan ook nog rookt, wat de meeste psychiatrische patiënten doen, dan heb je nooit geld over om eens lekker uit eten te gaan, iets leuks voor jezelf te kopen of om op vakantie te gaan.

Hoe zit dat bij mij? Ik heb geluk, ik heb iets extra. Het scheelt ook dat ik niet rook, geen auto rijd en tegenwoordig niet meer op vakantie ga, alle drie grote kostenpotten.Daarom heb ik geld om 2 keer per week uit eten te gaan bij de Indonesiër in de buurt en verder om af en toe eens wat luxueuzer uit eten te gaan, of om boeken, cd's en dvd's te kopen.

Mijn vader kon veel luxueuzer leven, hij had een royale uitkering. Hij deed er in mijn ogen niet veel mee, behalve een flat kopen en drank en sigaretten.

Ruben, Tom, Wim, Gijs en Bernard zitten ongeveer in dezelfde financiële situatie als ik. In alle gevallen hebben ze wat meer dan alleen een uitkering omdat ze ook werken. Gijs en Bernard die niet betaald werken hebben een wat royalere WAO-uitkering.

Lees verder in deel 18.

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten