woensdag 6 december 2017

8: De psychiatrische patiënt en de dood

Psychiatrische patiënten (niet alleen schizofrenie patiënten) sterven gemiddeld 15 jaar jonger dan gezonde mensen. Hoe komt dat?

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Allereerst pleegt 10% van de schizofrenie patiënten vroeg of laat zelfmoord. Verder denk ik dat het niet zozeer aan de psychische ziekte zelf ligt als wel aan bijkomende kwalen die vaak optreden naast een psychische ziekte:
- Veel patiënten roken
- Veel patiënten drinken buitensporig
- Veel patiënten hebben een overgewicht
- Veel patiënten hebben last van suikerziekte
- Veel patiënten eten ongezond
- Veel patiënten hebben weinig lichaamsbeweging
- Veel patiënten hebben weinig sociale contacten

Hoe zit dat in mijn omgeving?
Ik probeer om zo gezond mogelijk te leven. In veel opzichten doe ik het goed: ik rook niet (heb ik ook nooit gedaan), ik drink niet, ik probeer om 1 uur per dag te wandelen, ik heb genoeg sociale contacten en ik eet redelijk gezond (wel te veel!). Ik heb wel last van een fors overgewicht, ik weeg bijna 120 kilo.

Mijn vader deed het in alle opzichten wat minder: hij rookte als een ketter, 3 pakjes per dag, hij dronk hele sloten bier (ik schat dat hij in zijn leven meer dan 40 kubieke meter bier heeft gedronken, oftewel zo'n 133.333 flesjes bier, dat is een aangesloten rij lege bierflesjes vanaf Utrecht centraal station tot aan de rand van Zeist). Hij deed vrijwel niets aan lichaamsbeweging. Tot de laatste 5 jaar van zijn leven maakte hij nog wel eens een wandelingetje van 1 kilometer. Hij stopte dan iedere 250 meter om op een bankje een sigaret te roken en deed zo een uur over zijn wandeling. Hij at slecht, een typische maaltijd bestond uit een camembert en een bakje kwark. Hij had weinig vrienden. Alleen had hij geen last van overgewicht, hij was juist erg mager. Ondanks zijn levensstijl is mijn vader 72 jaar oud geworden.

Over mijn vrienden valt niet zo veel bijzonders te vermelden. Gijs rookt, is verder slank en leeft redelijk gezond. Dan hebben we de club van de zware jongens. Wim woog ooit 135 kilo, en is tot onze grote verbazing 50 kilo afgevallen en zit nu al zo'n 3 jaar rond de 85 kilo. Vroeger was hij een soort van vuilnisvat dat alles at wat je hem voorschotelde. Nu lijkt hij zijn eetgewoonten aardig in de hand te hebben. Hij drinkt niet en is gestopt met roken.
Ruben is ook gestopt met roken. Als enige van ons doet hij nog wat aan sport. Hij fietst vrij veel (gaat zelfs op fietsvakantie) en hij loopt regelmatig hard.
Bernard is ook gestopt met roken. Dat heeft hij gedaan omdat zijn kleinzoon van 3 jaar oud vond dat opa Nor (snor) stonk. Hij drinkt af en toe wel eens een paar biertjes. Bij doorvragen blijkt een paar een stuk of tien te zijn.
Tom is ook gestopt met roken. Hij had tot voor kort een auto en beweegt veel te weinig.

Lees verder in deel 9.

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.


5 opmerkingen:

 1. Zo te horen heb je het aardig in de hand, Erik. Knap is dat. Ik ben zelf ook wel een aardige Bourgondiër, dus lekker eten en drinken is wel aan mij besteed. Daartegenover ga ik stoïcijns iedere vrijdag hardlopen, variërend van 8 tot 20 km. Zo houd ik het een beetje op orde :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Koen, lijnen is niet aan mij besteed. Ik moet er niet aan denken dat ik net als Wim flink moet afvallen. Ik denk dat een stuk afvallen wel gaat, maar zie dan maar eens op gewicht te blijven. De motor van je lichaam wordt dan efficiënter afgesteld en je kunt niet meet hetzelfde eten als voorheen. Nee, geef mij dan maar "Erik-porties", als ik ga eten bij de Indonesiër. Voordat ik ziek werd liep ik ook veel hard, maar nu moet ik daar niet meer aan denken. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je op gewicht wilt blijven, moet je inderdaad je eetpatroon blijvend veranderen. Mijn echtgenoot heeft dat voor elkaar gekregen en is 25kg lichter dan vroeger, ik zelf 7kg, maar wij houden ons nog steeds aan een streng dieet, althans, in de ogen van anderen. Wij smullen ervan en het eten smaakt ons nog beter dan vroeger. Maar het kost heel wat moeite om gewoontes te veranderen. We hebben dat in stapjes gedaan en dan is het te doen, maar ik weet niet of het mij was gelukt als ik alleen leefde. Waarschijnlijk niet.

   Verwijderen
  2. Hoi Barbara, ik ben voorlopig nog niet van plan om te gaan lijnen, hoewel ik weet dat het voor mijn gezondheid en fitheid beter zou zijn als ik dat wel deed. Te vaak heb ik gehoord dat mensen eerst 10 kilo afvallen en vervolgens weer 15 kilo aankomen. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  3. Klopt, dat komt doordat ze iets tijdelijk veranderen en daarna weer gaan eten als daarvoor. Dan ga je inderdaad jojo'en. Daarom is het handiger om kleine stappen te zetten die je vol kunt houden. Zo begon ik ooit met elke dag twee keer fruit eten.

   Verwijderen