woensdag 8 maart 2017

Co Rentmeester: Footprints

Co Rentmeester: Footprints (Nederland, 2012): 327 blz: Uitgeverij de Kunst

Product DetailsCo Rentmeester is de enige Nederlandse fotograaf die ooit de World Press Photo van het jaar heeft gewonnen. Het gaat om de foto van een tankcommandant die door de loop van zijn kanon kijkt terwijl het licht op zijn rechteroog valt. Ik vind het zelf niet zo'n heel sterke foto (hij was door de redactie van Life ook afgewezen), maar hij was wel uit Vietnam en dat was op dat moment hot nieuws.

"Footprints" geeft een overzicht van het fotografisch werk van Rentmeester. Rentmeester was van 1965 tot en met 1972 fotograaf voor het blad Life. Het boek begint met een verslag van de Watts rellen in Los Angeles in 1965 en gaat verder met foto's van onder andere Vietnam, Indonesië, Dierenleven, Nederland op het ijs en foto's van beroemde sporters, waaronder een prachtige foto van Michael Jordan.

De waarschijnlijk beroemdste foto van Rentmeester staat op de cover, een Japanse sneeuwaap die in een heetwaterbron zit met op zijn vacht wat plukjes sneeuw.

Het boek is erg mooi uitgevoerd, in hardcover met begeleidende teksten in het Engels en Nederlands (de bijschriften bij de foto's zijn alleen in het Engels). Dan de foto's zelf: er staan zeker prachtige foto's in het boek, maar de meeste doen me toch niet zo heel veel.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten