vrijdag 1 september 2017

Ed van der Elsken: De verliefde camera

Ed van der Elsken: De verliefde camera (Nederland, 2017): 282 blz: Uitgeverij Hannibal

Ed Van Der Elsken, de verliefde camera"De verliefde camera" is de tentoonstellingscatalogus bij de gelijknamige tentoonstelling over het werk van Ed van der Elsken zoals die afgelopen voorjaar te zien was in het Stedelijk museum in Amsterdam.

Ik klaag vaak over de magere kwaliteit van de teksten in kunst- en fotoboeken. In "De verliefde camera" staat een uitstekende biografie van 11 bladzijden en verder een aantal interessante teksten over het leven, werk en de werkwijze van Ed van der Elsken.

De kwaliteit van een fotoboek beoordeel je natuurlijk niet voornamelijk aan de kwaliteiten van de teksten, maar vooral toch aan de kwaliteiten van de afgebeelde foto's.

 De foto's in dit boek komen van de volgende boeken:

- Parijs 1950-1954
- Saint-Germain-des-Prés
- Bagara
- Jazz
- Sweet life
- Amsterdam
- Eye Love You
- De ontdekking van Japan

Wat opvalt is dat van zijn foto's uit Hongkong slechts 2 foto's zijn afgedrukt, waaronder zijn beroemde havengezicht. Dat vind ik erg jammer, want zijn boek "Hong Kong, the way it was" vind ik persoonlijk zijn mooiste fotoboek.

Verder staan er geen foto's in van "Avonturen op het land", dat van der Elsken waarschijnlijk toch na aan het hart had gelegen. Ook staan er erg weinig kleurenfoto's in, terwijl van der Elsken voor het maandblad Avenue een groot aantal kleurenreportages heeft gemaakt.

Ook vind ik dat er toch wel een aantal foto's in staan, die wat mij betreft niet zo bijzonder zijn, terwijl andere, beroemdere en in mijn ogen betere foto's ontbreken. Al met al is het een mooi boek, maar ik loop nu niet meteen naar de boekwinkel om het aan mijn collectie toe te voegen.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten