zaterdag 26 juli 2014

Bao Ninh: Het verdriet van Vietnam


Large Cover ImageIn "Het verdriet van Vietnam", de Nederlandse vertaling van "The sorrow of war" is de hoofdpersoon Kien bezig met het opschrijven van zijn ervaringen tijdens de Vietnam-oorlog.

Kien is een van de weinige overlevenden van zijn peloton. Het boek vertelt over de oorlogservaringen van Kien, zijn liefde tot Phuong, een leeftijdgenote van hem en zijn ervaringen met het opschrijven van zijn ervaringen.

Meestal lezen of zien (denk aan Platoon of Apocalyps now) we de oorlog in Vietnam door de ogen van de Amerikanen. Omdat het "Verdriet van Vietnam" is opgeschreven door een Noord-Vietnamees die de oorlog heeft overleefd is het alleen daarom al bijzonder.

Helaas is het boek voor mij niet zo indrukwekkend. Ik had het al eerder in de Engelse vertaling gelezen, maar werkelijk niets uit het boek kwam me bekend voor, dat is toch een veeg teken. Dit boek is eigenlijk alleen aan te raden voor diegenen die zich erg interesseren voor de Vietnam-oorlog. Zo niet, dan kun je het boek gerust ongelezen laten.  

 
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten