vrijdag 27 februari 2015

Anthon Beeke: Body type

Anthon Beeke: Body type (Nederland, 1969, deze editie 2011): ? blz: Uitgeverij Spinhex & Industrie

"Body type" is een heruitgave van het opzienbarende "Alphabet" uit 1968. In "Alphabet" werden onder leiding van vormgever Anthon Beeke naakte jonge vrouwen zodanig gerangschikt en gefotografeerd dat ze de letters van het alfabet vormden.

Voor de komma en de punt (van punt, uitroepteken en vraagteken) werd het jonge dochtertje van fotograaf Ed van der Elsken gebruikt. Ed van der Elsken was erbij om het hele proces vast te leggen. In "Alphabet" werden uit kostenbesparing zwart-witfoto's van de letters gebruikt. Voor de zekerheid werden er ook kleurenfoto's gemaakt.

In de nieuwe uitgave worden de kleurenfoto's gebruikt. Voor de cijfers van 0 tot 9 werden nieuwe foto's van zwarte mannelijke naaktmodellen gemaakt. De foto's zien er sierlijk, elegant en zeker niet pornografisch uit. Een lust voor het oog!

Het geheel zit in een doos, die met een rood touwtje te openen is. Dan komen drie boekjes tevoorschijn. Eentje met de foto's, eentje met de foto's als stickers, 4 per vel, zodat ze gebruikt kunnen worden om eigen teksten mee te maken en een dun boekje over hoe het geheel tot stand kwam. Een prachtuitgave! 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten