woensdag 11 februari 2015

Victor Klemperer: Curriculum vitae


Produkt-Information"Curriculum vitae" is een dikke pil in 2 delen van bijna 1300 blz . Toen ik er net in begonnen was zag ik dat er een Nederlandse vertaling van was verschenen. Klemperer is vooral bekend door zijn dagboeken uit de Nazitijd "Tot het bittere einde *****" van 1933-1945. Deze dagboeken behoren tot het aangrijpendste wat ik ooit heb gelezen. Ook zijn dagboeken "Tussen de wal en het schip ****" over de DDR tijd 1945-1960 zijn interessant.

Victor Klemperer was de jongste uit een gezin van 8 kinderen. Hij beschrijft in het eerste deel van deze autobiografie zijn levensloop tot aan de dood van zijn vader. Klemperer begon zijn Vitae in 1938 omdat er verder niets meer te doen viel op zijn vakgebied als Jood. Hij hield al een dagboek bij vanaf 1899. Van de jaren die hij in zijn Vitae beschreven heeft, heeft hij de dagboeken helaas vernietigd.

In deel 2 promoveert Klemperer Summa Cum Laude. Hij krijgt een baan als professor in Napels. Na het uitbreken van de eerste wereldoorlog blijft Klemperer in eerste instantie in Napels, maar als Italie bij de oorlog betrokken raakt, keert hij terug naar Duitsland om in dienst te gaan. Het grootste deel van deel 2 gaat over zijn belevenissen als soldaat, eerst als gewoon soldaat, later als censor. Klemperer beschrijft dat hij oorspronkelijk heel enthousiast is, en dat Duitsland voor hem het beloofde land is. Later wordt hij wat kritischer ten aan zien van de oorlog en Duitsland. Klemperers autobiografie is erg lang, maar fascinerend, vooral het deel over de eerste wereldoorlog. Het bevestigt zijn statuur (in mijn ogen althans) als een van de grootste twintigste eeuwse schrijvers.

 

1 opmerking:

  1. Je beschrijving maakt het al heel fascinerend. Als ik niet al genoeg WOII-geschriften gelezen had, zou dit wel een mooie zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen