maandag 23 februari 2015

James Nachtwey: Inferno


Product Details"Inferno" is met afstand het meest confronterende fotoboek dat ik ooit heb gezien. Het bevat foto's van mensonterende ellende, zoals in de weeshuizen in Roemenië, oorlogsgeweld en hongersnood.

De wereldberoemde Amerikaanse oorlogsfotograaf James Nachtwey, die zichzelf liever anti-oorlogsfotograaf noemt, heeft twee keer de World Press Photo award gewonnen, eenmaal met een foto uit Somalië op blz 124-125 en eenmaal met een foto uit Rwanda op blz 256-257. Nachtwey is altijd op zoek naar die ene perfecte foto die alles duidelijk maakt, maar in dit boek toont hij meerdere foto's van een onderwerp om zo het verhaal te vertellen, meestal een verhaal waar je niet vrolijk van wordt. In dit boek staan foto's uit Roemenië, Somalië, India, Soedan, Bosnië, Rwanda, Zaïre, Tsjetsenië en Kosovo.

Behalve dat het het meest confronterende fotoboek is, is het ook het ook een van de mooist uitgevoerde fotoboeken die ik ken. Het boek bevat alleen maar zwart-witfoto's met de verticale foto's steeds een foto per blz en bij de horizontale foto's soms twee foto's per blz en ook soms 1 foto per dubbele blz. De foto's zijn alle omhuld door een zwarte lijn om aan te geven dat het hele negatief is gebruikt.


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten