maandag 23 februari 2015

Martijn van den Broek: Nederland, de 1000 beste foto's


Nederland de 1000 beste foto'sDe titel van "Nederland, de 1000 beste foto's" is wat mij betreft ongelukkig gekozen. Wie bepaalt wat de 1000 beste foto's zijn en bovendien, hoe kan er sprake zijn van de 1000 beste foto's van Nederland als er slechts foto's uit een collectie (die van het Nederlands fotomuseum in Rotterdam) zijn uitgezocht. Toch niet geheel onbelangrijke Nederlandse fotografen als Rineke Dijkstra, Gerard Fieret, Paul Huf, Martin Kers, Frans Lanting en Erwin Olaf ontbreken geheel.

Wat staat er dan wel in dit boek? Wie het boek doorbladert zal al snel tot de conclusie komen dat Ed van der Elsken de belangrijkste Nederlandse fotograaf is. Niet alleen is hij na Bob van Dam (niet zo interessant) de fotograaf met de meeste foto's in het boek, maar bovendien zijn een groot deel van de foto's over een dubbele pagina van Van der Elsken. Alleen al de foto's van Van der Elsken maken het boek de moeite waard.

Andere fotografen die veel vertegenwoordigd zijn, zijn onder andere Cas Oorthuys en Eddy de Jongh. Behalve de foto's van Van der Elsken (een prachtig naakt op blz 304 dat ik nog niet kende) zijn de foto's die op mij de meeste indruk maakten waarschijnlijk de kinderfoto's van Peter Martens (blz 80), Maria Toby (blz 82-85) en de veel te jong gestorven Esther Kroon (blz 223, 242 en 258). Vooral deze laatste twee fotografen hadden wat mij betreft (veel) meer aandacht mogen krijgen.

Het boek is de moeite van het rustig doorbladeren waard, als is het jammer dat veel foto's wel erg klein zijn afgedrukt en een groot aantal van de foto's weinigzeggend is.  

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten